Банку Српске дијелико рак од ликвидације

Жељка Кокот
Банку Српске дијелико рак од ликвидације

Бањалука - Агенција за банкарство РС одузела је дозволу за рад Банци Српске, а уколико та одлука постане правоснажна, у банци ће бити покренут поступак ликвидације.

- На основу приједлога привременог управника Банке Српске у привременој управи Агенција за банкарство РС је 27. априла донијела рјешење о одузимању банкарске дозволе. Рјешење је донесено с циљем заштите интереса депонената и очувања стабилности банкарског система - истакли су јуче у Агенцији за банкарство РС.

Законом о банкама РС, истакли су у Агенцији за банкарство, дозвољено је улагање приговора на рјешење о одузимању дозволе за рад Банке Српске у року од осам дана од дана његовог доношења због чега оно још није коначно.

- Имајући у виду наводе у медијима, иако је законом предвиђено да рјешење о одузимању дозволе за рад буде објављено након што постане коначно, Агенција за банкарство РС се оглашава саопштењем за јавност. Уколико предметно рјешење постане коначно, оно ће сходно Закону о банкама РС бити објављено у "Службеном гласнику РС и у по једном домаћем дневном листу који се издаје на територији Српске и који је доступан у ФБиХ и Брчко дистрикту - навели су у Агенцији за банкарство РС.

Влада РС је готово стоодстотни акционар Банке Српске, али у Министарству финансија јуче нису жељели да кажу да ли су поднијели приговор на рјешење Агенције за банкарство с обзиром на то да за то данас истиче рок. Влада је раније предлагала да Банка Српске буде сачувана уз реорганизацију.

Портал "Capital.ba" објавио је да је привремени управник Банке Српске Петар Мићић у извјештају, који је 5. априла доставио Агенцији за банкарство, констатовао да се финансијско стање банке не може побољшати у мјери да она испуни и одржава минималне услове капитала и стопу адекватности капитала прописане Законом о банкама РС. Истакнуто је и да акционари нису испоштовали рок, који је Агенција за банкарство одредила за достављање коначног плана активности за спровођење неопходних мјера за отклањање неправилности у пословању банке и побољшање њеног финансијског стања. Привремени управник је у извјештају констатовао да је банка несолвентна и да постоје услови за одузимање дозволе за рад и покретање поступка ликвидације.

Привремена управа уведена је у Банци Српске 16. новембра прошле године због неизвршавања налога које је Агенција за банкарство ставила на сто њене управе послије обимне контроле у банци и пада капитала испод законског минимума. Од тада је блокирано 149,5 милиона марака депозита клијената Банке Српске, а од тог износа око 55 милиона је осигурано код Агенције за осигурање депозита БиХ. Уколико Банка Српске буде ликвидирана, Агенција за осигурање депозита исплатиће сам новац клијентима који су имали до 50.000 марака. Депоненти који су имали веће износе били би намирени од прихода убраних продајом имовине банке и наплатом кредита, али је тешко очекивати да им буде исплаћен сав новац који су имали у Банци Српске.

- Агенција за осигурање депозита БиХ покренуће поступак исплате осигураних депозита до 50.000 КМ са даном коначности рјешења о одузимању банкарске дозволе - истакли су у Агенцији за банкарство РС.

Директор Агенције за осигурање депозита БиХ Јосип Невјестић казао је "Гласу Српске" да још не знају тачан износ осигураних депозита, али да се њихов износ креће око 55 милиона КМ.

- Још чекам званичну одлуку Агенције за банкарство РС о судбини Банке Српске. Сигурно је да ће осигурани депозити, уколико банка буде ликвидирана, бити исплаћени у кратком року, вјероватно брже него што су исплаћивани депоненти Бобар банке - каже Невјестић.

Уколико Банка Српске буде ликвидирана, то ће бити друга угашена банка у Српској у посљедњих годину и по након што је ту судбину крајем 2014. године доживјела Бобар банка.

Настанак Банке Српске

Банка Српске настала је након што је Влада РС докапитализовала пропалу Балкан инвестмент банку која је била у литванском власништву.

МУП РС је због малверзација у Балкан инвестмент банци поднио тужилаштву извјештај о почињеним кривичним дјелима против 21 особе које су осумњичене да су је оштетиле за више од 56 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана