Банке заплијениле девет милиона КМ

Маријана Миљић
Банке заплијениле девет милиона КМ

Бањалука - Банке у Српској активирале су прошле године 57 хипотека тешких 9,26 милиона марака, што је упола мање у односу на вриједност некретнина које су одузете годину раније због невраћања рата кредита.

Прелиминарни извјештаји банака показују да је комплетно кредитирање у прошлој години било у успону, а тај тренд је био и код зајмова обезбијеђених некретнинама. Укупни кредити у банкарском сектору на крају 2017. године износили су 4,869 милијарди марака и већи су за око 315 милиона марака у односу на годину раније. Износ задужења обезбијеђених некретнинама истовремено је порастао за 39,70 милиона на 1,885 милијарди марака.

Правна лица и становништво су имали много мање проблема с отплатом кредита који су обезбијеђени некретнином у односу на годину раније када су активиране 122 хипотеке због наплате 21 милион марака.

- Банке су у сектору правних лица у 2017. години активиране хипотеке за 41 корисника кредита ради 8,8 милиона КМ потраживања. У овом сектору годину раније активирано је 87 хипотека вриједних 20,6 милиона КМ - подаци су Агенције за банкарство РС.

Када је ријеч о кредитима становника, број активираних хипотека смањен је за 19.

- У сектору физичких лица у 2017. години активиране су хипотеке за 16 корисника кредита због обезбјеђења наплате 468.600 марака. Банке су годину раније у овом сектору активирале 35 хипотека ради наплате 602.000 марака - казали су у Агенцији за банкарство.

Економисти истичу да је разлог за мање активираних хипотека тај што су банке постале ригорозне у одобравању кредита.

- Банке се због тога окрећу другим пословима и велики вишак слободног новца пласирају путем картица и на тај начин више зарађују са мањим ризиком. Поред тога, велики број привредника и грађана, због нестабилне политичке ситуације, одлучује да задужење одложи за неке боље дане. Они мање инвестирају и самим тим мање ризикују са хипотекама. Таква је ситуација и у предузећима и код грађана - казао је економски аналитичар Зоран Павловић и савјетовао свима који то могу да избјегавају задужење и обезбјеђење кредита некретнинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана