Banke u Srpskoj uduplale profit

Marina Čigoja
Banke u Srpskoj uduplale profit

Banjaluka - Svih devet banaka u RS ostvarilo je u prvom kvartalu ove godine dobit koja je u odnosu na isti period lani uduplana i iznosi 21,2 miliona maraka.

Prema preliminarnim podacima Agencije za bankarstvo RS, neto dobit banaka ove godine povećana je za 102 odsto u odnosu na prvi kvartal lani kada je bankarski sektor ostvario zaradu od 10,5 miliona KM.

Prihodi banaka imali su neznatan rast od jedan odsto i iznosili su 122,4 miliona KM u prvom kvartalu ove godine, dok su rashodi smanjeni za 10 odsto i iznosili su 98,9 miliona KM.

- U strukturi prihoda, operativni prihodi bilježe značajan rast od 16 odsto u odnosu na prvi kvartal lani, dok u strukturi rashoda, poslovni i direktni rashodi bilježe značajan pad od 28 odsto - kazali su u Agenciji.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović istakao je da su banke, kao i klijenti postali oprezniji pri odobravanju, odnosno podizanju kredita pa se zbog toga i rezervacije i ono što se može smatrati potencijalno lošim plasmanima smanjuje.

- Pokušava se održati jedan nivo poslovanja sa manje rizika koji samim tim daje i bolje rezultate. Za razliku od posljednjeg prošlogodišnjeg kvartala, u ovom nemamo gubitaka banaka, što pokazuje da su neke banke smanjile troškove, odnosno racionalizovale poslovanje - kazao je Pavlović.

Pojasnio je da se banke više orijentišu na kvalitetnije projekte i na građane, koji su najpouzdanije platiše, i da je to jedan od razloga boljeg poslovnog rezultata.

- Zbog toga, vjerovatno, u strukturi kredita nema mnogo zajmova malim i srednjim preduzećima koji bi trebalo da budu nosioci ekonomskog razvoja u bankarskom sistemu koji je samo krvotok takvih firmi - naglasio je Pavlović.

Prema podacima Agencije, dospjela potraživanja na kraju prvog kvartala iznosila su 469 miliona KM i čine 9,7 odsto ukupnih kredita. Dospjela potraživanja su zadržala isti nivo u odnosu na prvi kvartal lani, kao i u odnosu na kraj prošle godine.

Prema sektorskoj strukturi, dospjela potraživanja pravnih lica iznose 463 miliona KM i na istom su nivou kao i u prvom tromjesečju 2014, dok kod fizičkih lica dospjela potraživanja iznose 5,9 miliona i bilježe pad od dva odsto.

 Krediti

Prema podacima Agencije za bankarstvo, ukupni krediti bankarskog sektora na kraju prvog kvartala iznosili su 4,848 milijardi KM i imali su rast od svega dva odsto u odnosu na kraj 2014. godine.

- Krediti pravnih lica iznose 2,9 milijardi KM i imaju stopu rasta od tri odsto u odnosu na kraj 2014. godine, dok krediti fizičkih lica iznose 1,947 milijardi KM i imaju stopu rasta od dva odsto - naveli su u Agenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana