Банке у Српској удуплале профит

Марина Чигоја
Банке у Српској удуплале профит

Бањалука - Свих девет банака у РС остварило је у првом кварталу ове године добит која је у односу на исти период лани удуплана и износи 21,2 милиона марака.

Према прелиминарним подацима Агенције за банкарство РС, нето добит банака ове године повећана је за 102 одсто у односу на први квартал лани када је банкарски сектор остварио зараду од 10,5 милиона КМ.

Приходи банака имали су незнатан раст од један одсто и износили су 122,4 милиона КМ у првом кварталу ове године, док су расходи смањени за 10 одсто и износили су 98,9 милиона КМ.

- У структури прихода, оперативни приходи биљеже значајан раст од 16 одсто у односу на први квартал лани, док у структури расхода, пословни и директни расходи биљеже значајан пад од 28 одсто - казали су у Агенцији.

Економски аналитичар Зоран Павловић истакао је да су банке, као и клијенти постали опрезнији при одобравању, односно подизању кредита па се због тога и резервације и оно што се може сматрати потенцијално лошим пласманима смањује.

- Покушава се одржати један ниво пословања са мање ризика који самим тим даје и боље резултате. За разлику од посљедњег прошлогодишњег квартала, у овом немамо губитака банака, што показује да су неке банке смањиле трошкове, односно рационализовале пословање - казао је Павловић.

Појаснио је да се банке више оријентишу на квалитетније пројекте и на грађане, који су најпоузданије платише, и да је то један од разлога бољег пословног резултата.

- Због тога, вјероватно, у структури кредита нема много зајмова малим и средњим предузећима који би требало да буду носиоци економског развоја у банкарском систему који је само крвоток таквих фирми - нагласио је Павловић.

Према подацима Агенције, доспјела потраживања на крају првог квартала износила су 469 милиона КМ и чине 9,7 одсто укупних кредита. Доспјела потраживања су задржала исти ниво у односу на први квартал лани, као и у односу на крај прошле године.

Према секторској структури, доспјела потраживања правних лица износе 463 милиона КМ и на истом су нивоу као и у првом тромјесечју 2014, док код физичких лица доспјела потраживања износе 5,9 милиона и биљеже пад од два одсто.

 Кредити

Према подацима Агенције за банкарство, укупни кредити банкарског сектора на крају првог квартала износили су 4,848 милијарди КМ и имали су раст од свега два одсто у односу на крај 2014. године.

- Кредити правних лица износе 2,9 милијарди КМ и имају стопу раста од три одсто у односу на крај 2014. године, док кредити физичких лица износе 1,947 милијарди КМ и имају стопу раста од два одсто - навели су у Агенцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана