Банке стабилне, камате ће расти

Маријана Миљић
Банке стабилне, камате ће расти

Будва - Банкарски сектор у БиХ је стабилан и његова профитабилност расте, а нето добит комерцијалних банака у 2017. години износила је 182 милиона евра.

Стање у банкарском сектору земаља региона разматрано је на седмом самиту министара финансија, гувернера и директора пореских управа земаља западног Балкана. Вицегувернерка Централне банке БиХ Желимира Распудић казала је на панелу о теми “Монетарна политика и стабилност банкарских система земаља региона, деценију послије банкрота Леман брадерса” да су само двије мање банке у БиХ лани завршиле годину са губитком.

- Банкарски сектор БиХ је ликвидан, здрав и стабилан. Каматне стопе су на најнижем нивоу до сада и на депозите и на кредите. Удио лоших кредита је у паду. Сви параметри су позитивни - рекла је Распудићева и додала да банке које оснива држава треба ставити под надзор централних банака да би био искључен политички утицај на њихово функционисање.

Гувернер Централне банке Црне Горе Радоје Жугић рекао је да се на западном Балкану очекује благи раст каматних стопа.

- За даље унапређење банкарског сектора у економијама земаља западног Балкана неопходно је јачање капитализације банака. Централне банке треба да јачају кадровске капацитете и да раде на новим законским рјешењима и на усклађивању прописа - навео је Жугић.

Вицегувернерка Народне банке Македоније Маја Кадиевска-Војновић навела је да регион деценију послије слома америчке инвестиционе банке Леман брадерс, која је била окидач за избијање глобалне економске кризе, остварује раст.

- Имамо раст инфлације због већих цијена енергената и хране. Примјетан је и прилив директних страних инвестиција. Све се то одразило на привредни раст и развој земаља и њихов банкарски сектор - казала је Кадиевска-Војновић и додала да су у Македонији лоши кредити у паду.

На самиту о банкарском сектору говорили су и гувернери централних банака самопроглашеног Косова и Албаније Фехми Мехмети и Гент Сејко. Иако су били најављени да ће учествовати, представници Србије и Хрватске се нису појавили.

Панелом о банкарском сектору завршен је седми самит у Бечићима, који је одржан у организацији београдског недјељника НИН.

Промјене

Професор Универзитета Мериленд Прадип Кумар Капур рекао је да је највећи изазов брзина промјена и иновација.

- За промјене је некада било потребно 100 година, а данас се оне догоде за пет-шест. Експерти сматрају да је потребно изградити дигиталну инфраструктуру банкарског сектора. Треба размислити о дигиталном софтверу који ће бити агилан, али и о јако високом нивоу безбједности и транспарентности таквог система. Финансијска инклузија је важна - рекао је Капур.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана