Banke bježe od smanjenja kamata

Marina Čigoja
Banke bježe od smanjenja kamata

Banjaluka - Iako je evropska međubankarska stopa euribor na sve nižem nivou, kamate na kredite neće padati, što bankari opravdavaju nestabilnom situacijom u BiH te povećanjem potraživanja i rizika banaka.

Banke dugoročne kredite uglavnom vežu za šestomjesečnu vrijednost euribora koji iznosi 0,18 odsto. Iako je njegova vrijednost u odnosu na prošlu godinu dvostruko manja, neki značajniji pozitivan uticaj na kamte se ne očekuje, a to potvrđuju i bankari.

Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić kaže da smanjenje euribora nema značajan direktni uticaj na kamatne stope u BiH. On je istakao da smanjenje euribora predstavlja pozitivan trend, ali da zbog niza negativnih trendova u BiH neće biti smanjenja kamatnih stopa.

- Smanjenje euribora je pozitivno za cijenu kapitala, ali zbog drugih negativnih faktora na domaćoj sceni ne očekujem pad kamatnih stopa, nego njihovo stabilno stanje kao što je to i sada. Politička situacija, negativan spoljnotrgovinski bilans, deficit budžeta, niska stopa zaposlenosti samo su neki od negativnih faktora koji sprečavaju smanjenje kamatnih stopa u BiH - istakao je Mišić.

Direktor MF banke Banjaluka Srećko Bogunović kaže da se euribor u posljednjih godinu i po kretao ispod 0,40 odsto i da njegov pad od 0,10 do 0,15 odsto malo znači u kretanju kamata, odnosno da se to ne može značajnije osjetiti na kamatama.

- Banke dugoročne kredite uglavnom vežu za šestomjesečni euribor koji se koriguje 1. januara i 1. jula. Sve banke na te datume koriguju kamatu i ona se za postojeće korisnike umanjuje za pad euribora. S druge strane, za nove plasmane primjenjuje se euribor koji je trenutno važeći. S te strane je niža kamatna stopa nego što je bila prije pola godine ili godinu za isti proizvod - naglasio je Bogunović.

On je, ipak, naglasio da se kamate ne mogu drastičnije mijenjati s obzirom na to da rastu dospjele obaveze prema bankama koje utiču na porast rizika i gubitak banke.

- Sve to gura kamatnu stopu nagore. Da ne bi došlo do velikih gubitaka, to se mora nadoknaditi rastom prihoda, a jedan od načina je i, ako ne rast, onda zadržavanje kamata na istom nivou. S jedne strane, imamo euribor koji gura kamate nadolje, a s druge povećan rizik i nedisciplinu, što svakako gura kamatu nagore. To dvoje se otprilike prebija, tako da ne očekujem neku promjenu ni nabolje ni nagore u narednim mjesecima - istakao je Bogunović.

Kamate

Mijo Mišić je istakao da su kamatne stope u BiH već duže vrijeme stabilne. Kazao je da za građane, zavisno od perioda otplate i vrste kredita, iznose od 5,9 do 7,5 odsto, a za pravna lica od 6,3 do 7,8 odsto.

- Izdvajam kamatnu stopu za kreditne kartice koja iznosi od oko 12 do 14 odsto - kazao je Mišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana