Bankarski sektor najveći izazov

Željka Kokot
Bankarski sektor najveći izazov

Banjaluka - RS bi tokom godine morala stabilizovati bankarski sektor ukoliko želi poboljšati kreditni rejting B3 sa stabilnim izgledima koji joj je potvrdila međunarodna bonitetna agencija "Mudiz investors servis".

Srpska je zadržala kreditni rejting koji joj je dodijeljen početkom prošle godine, a potvrđuje on visoku spekulativnu kreditnu sposobnost i visok nivo kreditnog rizika. Analitičari "Mudiz investors servisa" procijenili su da RS za godinu nije napravila pomak u vezi sa poboljšanjem neinvesticione kreditne sposobnosti s visokim kreditnim rizikom. Najznačajnija kreditna ograničenja sa kojim se Srpska suočava su visok dug, nizak nivo likvidnosti i značajne potrebe za infrastrukturom, a očekuje se da će zbog investicionih potreba dug rasti i u narednim godinama.

Jedna od najpoznatijih svjetskih rejting agencija ocjenjuje da bi Srpska značajnijim poboljšanjima u fiskalnim i finansijskim karakteristikama i smanjenjem duga mogla napraviti korak ka boljem rejtingu, dok bi povećanje unutrašnjeg i spoljnog duga ili pogoršanje operativnih i finansijskih karakteristika moglo izazvati dodatni pad na ljestvici.

- RS će u 2015/16. godini zadržati pozitivne indikatore kao rezultat rastućih poreskih prihoda, održivog upravljanja budžetom i ograničenih operativnih troškova - navodi se u analizi "Mudiz investors servisa".

Ekonomski analitičar Goran Radivojac kaže da se ocjena B3 sa stabilnim izgledima nalazi pri dnu skale prihvatljivih kreditnih rejtinga i jasno pokazuje da analitičari iz "Mudiz investors servisa" ne očekuju značajnije promjene ni u ovoj godini.

- Na poboljšanje kreditnog rejtinga mogu uticati samo realizacija najavljenog kreditnog aranžmana sa MMF-om i stabilizacija bankarskog sektora - kaže Radivojac i naglašava da problemi u Bobar banci, Banci Srpske i Pavlović banci negativno utiču na rejting.

Srpska sa ovom ocjenom ne može emitovati hartije od vrijednosti na stranim finansijskim tržištima jer su one označene rizičnim.

- Bitna je i korelacija između rejtinga i kamatne stope jer viši kreditni rejting podrazumijeva nižu kamatnu stopu i obratno - kaže Radivojac.

Raspon ocjena

Kreditni rejting je mišljenje o kreditnom riziku i podrazumijeva procjenu kreditne sposobnosti i spremnosti dužnika da blagovremeno i u cjelosti izmiri svoje obaveze prema kreditorima. Ocjena AAA označava najbolji rejting, dok je D najgora. Od dodijeljenog rejtinga u velikoj mjeri zavise troškovi zaduživanja na finansijskom tržištu.

Ocjena BZ

- visoka spekulativna kreditna sposobnost

- visok nivo kreditnog rizika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana