Banka Srpske dužna dodatnih 400.000 maraka

Marijana Miljić
Banka Srpske dužna dodatnih 400.000 maraka

Banjaluka - Poreski inspektori utvrdili su kontrolama u Banci Srpske dodatnih više od 300.000 KM neizmirenih poreskih obaveza na osnovu poreza i komunalnih taksi.

Poreska uprava RS je kontrolisala poslovne knjige Banke Srpske u periodu od 1. oktobra do 30. novembra prošle godine, ali je rješenje o utvrđenim dodatnim obavezama postalo pravosnažno tek prethodnog mjeseca.

- U tim kontrolama utvrđeno je 302.717 maraka neizmirenih obaveza na osnovu poreza na dobit, poreza po odbitku i komunalnih taksi  - kazali su u Poreskoj upravi.

Pored ovih kontrola, inspektori su ranije utvrdili i dodatnih 87.280 KM neizmirenih obaveza Banke Srpske samo na osnovu poreza na dobit koju je ostvarivala prije nego što je završila u stečaju. Ove obaveze utvrđene su u kontrolama od 1. decembra 2016. godine do početka aprila ove godine.

Stečajna upravnica Banke Srpske Mirjana Golić ističe da su priznate sve obaveze koje su utvrdili poreski inspektori.

- Sve što su nam prijavili inspektori, mi smo i priznali. Zakonskim aktima definisan je način izmirenja priznatih potraživanja prema svim povjeriocima i toga ćemo se i držati u diobi - kazala je Golićeva.

Posljednja Skupština povjerilaca Banke Srpske održana je polovinom mjeseca, a Okružni privredni sud u Banjaluci nije još zakazao novo ročište.

- Čekamo ishod presuda na osnovu tužbi za izlučna prava, tako da će sud nakon toga odrediti dalji tok stečajnog postupka - kazala je Golićeva.

Prijavljena potraživanja povjerilaca Banke Srpske iznose 221,55 miliona, a priznata su 152,23 miliona KM.

Agencija za bankarstvo RS je 16. novembra 2015. uvela privremenu upravu u Banku Srpske, dok je 11. maja prošle godine pokrenula postupak njene likvidacije. Agencija za bankarstvo je 10. januara ove godine podnijela Okružnom privrednom sudu u Banjaluci zahtjev za pokretanje stečaja nad Bankom Srpske, koji je i otvoren početkom aprila.

 Krediti

Skupština povjerilaca Banke Srpske je na posljednjem ročištu u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci usvojila prijedlog stečajne upravnice Mirjane Golić da klijentima koji imaju kredite, a koji su danom otvaranja stečaja dospjeli na naplatu, bude odobren rok od šest mjeseci da izmire obaveze.

- Klijentima je data mogućnost da iskoriste pogodnosti u otplati i servisiranju obaveza prema banci.  Oni koji to ne budu prihvatili moraće odmah da plate kompletan iznos kredita - kazala je Golićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana