Банка Српске дужна додатних 400.000 марака

Маријана Миљић
Банка Српске дужна додатних 400.000 марака

Бањалука - Порески инспектори утврдили су контролама у Банци Српске додатних више од 300.000 КМ неизмирених пореских обавеза на основу пореза и комуналних такси.

Пореска управа РС је контролисала пословне књиге Банке Српске у периоду од 1. октобра до 30. новембра прошле године, али је рјешење о утврђеним додатним обавезама постало правоснажно тек претходног мјесеца.

- У тим контролама утврђено је 302.717 марака неизмирених обавеза на основу пореза на добит, пореза по одбитку и комуналних такси  - казали су у Пореској управи.

Поред ових контрола, инспектори су раније утврдили и додатних 87.280 КМ неизмирених обавеза Банке Српске само на основу пореза на добит коју је остваривала прије него што је завршила у стечају. Ове обавезе утврђене су у контролама од 1. децембра 2016. године до почетка априла ове године.

Стечајна управница Банке Српске Мирјана Голић истиче да су признате све обавезе које су утврдили порески инспектори.

- Све што су нам пријавили инспектори, ми смо и признали. Законским актима дефинисан је начин измирења признатих потраживања према свим повјериоцима и тога ћемо се и држати у диоби - казала је Голићева.

Посљедња Скупштина повјерилаца Банке Српске одржана је половином мјесеца, а Окружни привредни суд у Бањалуци није још заказао ново рочиште.

- Чекамо исход пресуда на основу тужби за излучна права, тако да ће суд након тога одредити даљи ток стечајног поступка - казала је Голићева.

Пријављена потраживања повјерилаца Банке Српске износе 221,55 милиона, а призната су 152,23 милиона КМ.

Агенција за банкарство РС је 16. новембра 2015. увела привремену управу у Банку Српске, док је 11. маја прошле године покренула поступак њене ликвидације. Агенција за банкарство је 10. јануара ове године поднијела Окружном привредном суду у Бањалуци захтјев за покретање стечаја над Банком Српске, који је и отворен почетком априла.

 Кредити

Скупштина повјерилаца Банке Српске је на посљедњем рочишту у Окружном привредном суду у Бањалуци усвојила приједлог стечајне управнице Мирјане Голић да клијентима који имају кредите, а који су даном отварања стечаја доспјели на наплату, буде одобрен рок од шест мјесеци да измире обавезе.

- Клијентима је дата могућност да искористе погодности у отплати и сервисирању обавеза према банци.  Они који то не буду прихватили мораће одмах да плате комплетан износ кредита - казала је Голићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана