Бањалука најатрактивнија, али и најскупља

РТРС
Бањалука најатрактивнија, али и најскупља

Тржиште некретнинама – златна кока грађевинског сектора у Српској је у готово сталном порасту.

У прилог овој тврдњи и податак да је у Српској све више станова у изградњи. Бањалука је и даље најатрактивнија, али и најскупља. Тако је у њој, у прошлој години, продат стан вриједан више од 300 просјечних плата.

Тржиште некретнина – најздравије ткиво грађевинског сектора. Да никада није било боље бити дио те приче признаје Драган Милановић, агент за промет некретнинама. Агенција за коју ради у портфолију има око 500 некретнина које чекају новог власника.

- Мислим да није било боље раније, није било ни прилике да буде боље. Послије рата смо кренули у неку фазу обнове и изградње. Ја се надам да ће то ићи неком узлазном путањом што је добро уопште за развој - каже Милановић.

У Српској је само у прошлој години склопљено 8.100 купопродајних уговора за различите врсте непокретности, укупне вриједности готово 400 милиона марака.

- Највећи дио остварене суме је пао на стамбено тржиште, односно непокретности које се тичу станова и кућа, 2.340 станова је прометовано купопродајним уговорима -истиче Ђорђе Ћујић, замјеник координатора радне групе Регистра за непокретности РУГИПП-а.

Тако је просјечна цијена стана у Српској 1.269 марака, док је у Бањалуци - 1.730, гдје је и продат највећи број станова, због чега је из године у годину мека за инвеститоре.

- Разлика између улагања и продајног дијела је таква да привлачи чак и стане инвеститоре да улажу у овај сектор у Бањалуци јер профит који им је загарантован овдје је добар - наводи Божидар Голубовић, инвеститор у Бањалуци.

Улагања у некретнине све су чешћа и због чињенице да све више комерцијалних банака даје негативну каматну стопу на штедњу, па је некретнина у том смислу ликвидна инвестиција.

За потрошаче, цијене некретнина у Републици Српској никада нису биле веће, посебно оне у Бањалуци. То значи да за стан по просјечној цијени од 1730 КМ од 55 квадрата треба издвојити чак 111 просјечних плата од 857 марака. Ако би сте читаву плату издвајали само за стан, то значи да бисте чак девет година требали радити само за рјешење стамбеног питања.

Осим у Бањалуци, тржиште некретнина углавном расте и у другим градовима. Најдрастичније у Требињу, гдје је просјечна цијена квадрата 1.317 марака. У врху, према висини просјечне цијене стамбеног простора, је и Добој, гдје квадрат стана кошта око 1.268 марака, а слиједи га Бијељина, која је за 20 марака јефтинија.

- Потражња је велика у Требињу, све што се гради све се прода. Тренутно нема слободног стана - поручује Милан Томановић, инвеститор у Требињу.

Када је ријеч о кућама, најскупља је продата поново у Бањалуци. Плаћена је милион 100.000 мрака. Интересантно, највише их је продато у Бијељини, по просјечној цијени нешто већој од 44 хиљаде. На листи најповољнијих за рјешавање стамбеног питања први је Вишеград, гдје квадрат стана кошта 470 марака, а кућа у просјеку нешто мање од 19 хиљада марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана