Austrijanci ne mare za naše najjače kompanije

Željka Kokot
Austrijanci ne mare za naše najjače kompanije

Banjaluka - Nerazvijeno tržište kapitala i manjak investitora na Bečkoj berzi zainteresovanih za kupovinu akcija najjačih kompanija u BiH ugasili su "Bateks indeks" pa je njegova upotreba svedena samo na ulogu pokazatelja kretanja na tržištu.

Bečka berza počela je da računa i objavljuje "Bateks" od 1. decembra 2009. godine. Taj indeks uključuje šest najvećih i najlikvidnijih akcija kojima se trguje na Banjalučkoj i Sarajevskoj berzi. U sastav indeksa sa Banjalučke berze ušli su "Telekom Srpske" i Nova banka Banjaluka. Od preduzeća iz FBiH indeksom su obuhvaćeni "BH Telekom", "Bosnalijek", "Elektroprivreda BiH" i Fabrika duvana Sarajevo.

Formiranje indeksa je pokrenula Bečka berza, jer je u to vrijeme za domaće tržište kapitala bio zainteresovan neuporedivo veći broj stranih investitora. Kasnije se, međutim, ispostavilo da investitorima nisu bile privlačne akcije naših firmi koje su od samog pokretanja indeksa bilježile konstantan pad. To najbolje pokazuje trenutna tržišna kapitalizacija akcija šest domaćih kompanija koje su u sastavu indeksa koja iznosi 182,91 milion evra. Ona je za 37,91 odsto manje u odnosu na početnu kapitalizaciju koja je iznosila 294,88 miliona evra.

"Telekom Srpske" je sa kapitalizacijom od 45,27 miliona evra zadržao najveće učešće u pomenutom indeksu u kome učestvuje sa 24,75 odsto. Rame uz rame sa najvećim telekom operaterom iz Srpske nalazi se "BH Telekom", koji u vrijednosti "Bateks indeksa" učestvuje sa 22,7 odsto ili 41,52 miliona evra. Slijede "Elektroprivreda BiH" sa 14,58 odsto ili 26,66 miliona evra, "Bosnalijek" sa 13,8 odsto ili 25,15 miliona, Fabrika duvana Sarajevo sa 12,54 odsto ili 22,94 miliona i Nova banka, koja ima najmanje učešće od 11,63 odsto, odnosno kapitalizaciju od 21,27 miliona evra.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić kaže da je Bečka berza inicirala uspostavljanje jednog indeksa ne samo u BiH, već i u drugim zemljama regiona.

- Nažalost, pokazalo se da ta inicijativa nije donijela očekivane rezultate. Akcijama naših kompanija nije moguće trgovati na Bečkoj berzi, a cijela priča je zamišljena tako što bi austrijske banke izdavale određene sertifikate na osnovu indeksa kako investitori ne bi morali dolaziti u BiH, već bi kupovinom tih sertifikata banka u njihovo ime trgovala akcijama - objašnjava Božić.

Vrijednost "Bateks indeksa" trenutno iznosi 691,04 poena, a posljednja i ujedno jedina trgovanja akcijama koja ulaze u njegov sastav obavljena su 21. marta. Najveću vrijednost u posljednjih godinu od 755,01 poena "Bateks indeks" je dostigao u junu prošle, dok je najniža vrijednost od 674,14 poena registrovana u martu ove godine.

- Indeks se trenutno koristi isključivo kao pokazatelj kretanja na tržištu, jer se tržište kapitala nije razvilo kako su Austrijanci očekivali - kaže Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana