Апел за ниже царине и опорезивање рада

Жељка Кокот
Апел за ниже царине и опорезивање рада

Сарајево - Текстилци, кожари и обућари из БиХ захтијевају трајно изједначавање царинских стопа са европским и смањење опорезивања рада, наводећи да ова два проблема умањују конкурентност домаћих произвођача на европском тржишту.

Асоцијација текстила, одјеће, коже и обуће при Спољнотрговинској комори БиХ организовала је јуче у Сарајеву округли сто о теми "Стање и перспективе у текстилној и кожарско-прерађивачкој индустрији у БиХ - унапређење пословног амбијента хармонизацијом царинских прописа и царина у БиХ са царинама у ЕУ", на којем су представници компанија из бранше упознали надлежне институције са проблемима који утичу на ефикасност њиховог пословања.

Извоз предузећа из ове области достигао је лани 650 милиона евра, што је сврстава на пету позицију по значају, али има потенцијал да у идуће двије-три године уђе међу три најзначајнија привредна сектора у БиХ.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић каже да је захтјев произвођача за трајно изједначавање царинских стопа са европским једини начин за наставак производне експанзије овог сектора који, уз енергетски и дрвни, чини окосницу извоза, али и за привлачење инвеститора.

- Сваки озбиљан инвеститор тражи сигурност, због чега је важно да одлука о царинама буде дугорочног, а не привременог карактера - каже Бојић.

Предсједник Асоцијације текстила, одјеће, коже и обуће при Спољнотрговинској комори БиХ Радован Пазуревић каже да је ова грана привреде нискоакумулативна, али изразито радно-интензивна.

- Да би овај сектор у скорије вријеме био подигнут на виши ниво, потребно је смањење царинских стопа јер стопа царине за ђон који долази из Кине у Њемачку износи три одсто, а када тај исти производ долази у БиХ она достиже и до 15 одсто - каже Пазуревић.

Савјет министара БиХ из године у годину продужава одлуку којом је снижена царина на увоз репроматеријала како би домаћи привредници били стављени у равноправан положај са европским.

- Издејствована је суспензија царинских стопа, односно уједначавање са стопама у ЕУ за тарифне линије за које су коморе у БиХ, односно компаније, тражиле, тако да је уштеда по том основу на годишњем нивоу лани износила око пет милиона КМ. Захтјев привредника да, умјесто привремене суспензије на годишњем нивоу ова мјера буде трајна и да имају сталне бенефите, потпуно је оправдан - казао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

На округлом столу су учествовали представници привредника, комора, ресорног министарства, Управе за индиректно опорезивање БиХ и осталих надлежних институција.

Подстицаји

Радован Пазуревић је истакао да произвођачи изузев представљених захтјева не очекују никакве подстицаје.

Мирко Шаровић је истакао да су извозне стимулације у надлежности ентитета, кантона и општина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана