Apel Vladi FBiH da zatraži suspenziju najavljenog isključenja struje

Srna
Apel Vladi FBiH da zatraži suspenziju najavljenog isključenja struje

Mostar - Rukovodstvo mostarskog “Aluminija” apelovalo je da Vlada Federacije BiH /FBiH/ do kraja sutrašnjeg dana zatraži suspenziju isključenja sa elektroenergetske mreže, koje najavljuje Nezavisni operater sistema BiH, jer bi to značilo kraj ove kompanije.

Vršilac dužnosti direktora “Aluminija” Dražen Pandža rekao je da ovo preduzeće nema vremena do petka, za kada su pojedini članove federalne Vlade najavili zasjedanje.


“Apelujemo da Vlada FBiH do isteka sutrašnjega dana reaguje prema Nezavisnom operateru sistema i izričito zatraži suspenziju isključenja, ali i da djeluju u pravcu pronalaska rješenja za snabdijevanje žAluminijaž električnom energijom, uz neophodne garancije za plaćanje”, objasnio je Pandža.

Iz “Aluminija” su naveli da isključenje s mreže znači potpunu havariju, “smrzavanje” tekućega aluminijuma u elektrolitičkim ćelijama, mogućnost snažnih eksplozija i ugrožavanje bezbjednosti radnika u proizvodnom procesu, prenose federalni mediji.

U ovoj kompaniji kažu da ponovno pokretanje samo jedne planski ugašene ćelije iziskuje više od 90.000 evra, a “Aluminij” ima 256 elektrolitičkih ćelija.

“Ovo bi bilo neplansko isključenje, van sistema i tekući metal bi ostao zarobljen u njima, te bi ponovno pokretanje premašilo milijardu KM troškova. U prevodu, to isključenje značilo bi žAluminijevž kraj”, navodi se u saopštenju.

Čelni ljudi ovog nekadašnjeg giganta juče su na konferenciji za novinare saopštili najavu Nezavisnog operatera sistema BiH o isključenju “Aluminija” s elektroenergetske mreže sutra u ponoć zbog enormno visokih dugova za struju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana