Апел Влади ФБиХ да затражи суспензију најављеног искључења струје

Срна
Апел Влади ФБиХ да затражи суспензију најављеног искључења струје

Мостар - Руководство мостарског “Алуминија” апеловало је да Влада Федерације БиХ /ФБиХ/ до краја сутрашњег дана затражи суспензију искључења са електроенергетске мреже, које најављује Независни оператер система БиХ, јер би то значило крај ове компаније.

Вршилац дужности директора “Алуминија” Дражен Панџа рекао је да ово предузеће нема времена до петка, за када су поједини чланове федералне Владе најавили засједање.


“Апелујемо да Влада ФБиХ до истека сутрашњега дана реагује према Независном оператеру система и изричито затражи суспензију искључења, али и да дјелују у правцу проналаска рјешења за снабдијевање жАлуминијаж електричном енергијом, уз неопходне гаранције за плаћање”, објаснио је Панџа.

Из “Алуминија” су навели да искључење с мреже значи потпуну хаварију, “смрзавање” текућега алуминијума у електролитичким ћелијама, могућност снажних експлозија и угрожавање безбједности радника у производном процесу, преносе федерални медији.

У овој компанији кажу да поновно покретање само једне плански угашене ћелије изискује више од 90.000 евра, а “Алуминиј” има 256 електролитичких ћелија.

“Ово би било непланско искључење, ван система и текући метал би остао заробљен у њима, те би поновно покретање премашило милијарду КМ трошкова. У преводу, то искључење значило би жАлуминијевж крај”, наводи се у саопштењу.

Челни људи овог некадашњег гиганта јуче су на конференцији за новинаре саопштили најаву Независног оператера система БиХ о искључењу “Алуминија” с електроенергетске мреже сутра у поноћ због енормно високих дугова за струју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана