Analiza Centralne banke BiH: Rekordna štednja stanovništva

Anita Janković
Analiza Centralne banke BiH: Rekordna štednja stanovništva

Banjaluka - Depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH dostigli su na kraju septembra ove godine rekordnih 8,9 milijardi maraka.

U Centralnoj banci BiH navode da su depoziti porasli u odnosu na kraj septembra prošle godine za 806 miliona KM ili deset odsto, što predstavlja nastavak rasta kroz duži period.

- Depoziti su dostigli najviši nivo do sada, uprkos veoma nepovoljnim ekonomskim uslovima i udarima na standard stanovništva ove godine. Treba imati na umu da stanovništvo dio svoje štednje realizuje i ulaganjem u hartije od vrijednosti i polise osiguranja - istakli su u Centralnoj banci BiH i dodali da u ukupnim depozitima svih domaćih institucionalnih sektora kod komercijalnih banaka u BiH štednja stanovništva učestvuje sa 58,2 odsto.

Prema podacima Centralne banke BiH najveće učešće u rastu depozita stanovništva, posmatrano po ročnoj strukturi, imaju dugoročni depoziti stanovništva. Ta kategorija depozita porasla je zaključno sa krajem septembra za 388 miliona KM ili 9,3 odsto na godišnjem nivou.

- To je pokazatelj povjerenja u bankarski sektor i njegovu stabilnost i rezultat postojanja sistema osiguranih depozita, čiji je osnovni cilj povećanje stabilnosti bankarskog sektora i zaštita štediša - kažu u Centralnoj banci.

Stanovništvo najviše štedi u KM, a njihovi depoziti u domaćoj valuti iznose 3,58 milijardi i čine 40,2 odsto ukupne štednje građana. Depoziti u stranim valutama iznose 5,31 milijardu, od čega se na štednju u evrima odnosi 4,81 milijarda KM.

- Svjetski dan štednje je prilika kada se podsjećamo koliko je važno nastojati da se, u okviru vlastitih mogućnosti, stvara finansijska sigurnost u vidu ušteđevine i da štednja omogućava da se na pristupačniji način ostvaruju postavljeni ciljevi - poručili su iz Centralne banke.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, štednja građana Srpske u bankama je u porastu, iako su kamate na depozite u padu i najniže su u odnosu na zemlje u regionu. Ukupna štednja građana RS iznosi 1,75 milijardi maraka, a u šest kriznih godina bilježi enorman rast i do prvog polugodišta ove godine porasla je 131 odsto.

Član upravnog odbora Udruženja banaka BiH Milan Radović smatra da su građani prepoznali sigurnost banaka, bez obzira na stalno opadanje kamata na štednju.

- Kamate na štednju konstantno opadaju i BiH u odnosu na region ima najniže kamate stope - rekao je Radović.

Predsjednik Sekcije za bankarstvo Udruženja ekonomista RS SWOT Marko Đogo istakao je da je rast štednje impresivan, ali da je problem što štedi mali procenat stanovništva.

- Kod nas štede samo bogati, dok se siromašni zadužuju. Srećni smo ako možemo pregurati mjesec da ne pozajmljujemo novac od banaka - kazao je Đogo.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, zaduženost na nivou bankarskog sektora u Srpskoj iznosi 2,364 milijarde maraka, a računica kaže da svaki građanin u prosjeku duguje 1.782 marke.

Milanski kongres

Svjetskim danom štednje obilježava se sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara, koji je održan 31. oktobra 1924. u Milanu. Predstavnici svjetskih štednih ustanova tražili su na kongresu izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat i zaključili da je štednja prijeko potrebna za razvoj, a Svjetski dan štednje je ustanovljen s ciljem popularizacije štednje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana