Америчке компаније у БиХ уложиле 250 милиона долара

Д. С.
Америчке компаније у БиХ уложиле 250 милиона долара

Бањалука - У БиХ, гдје је до сада дошло око 250 милиона долара директних инвестиција из САД, тренутно послује око 30 америчких компанија.

Рекла је то амбасадор САД у БиХ Морин Кормак на Бизнис форуму који је у петак одржан у Бањалуци, у организацији Амбасаде САД и Америчке трговинске коморе у БиХ. Према њеним ријечима у БиХ ће бити више страних инвестиција када се побољша пословна клима и елиминише корупција.

- Један од циљева форума јесте и жеља за повећање инвестиција и могућности за партнерства за америчке фирме и оне у чијем продајном портфолију су знатно заступљени амерички производи и услуге - казала је Кормакова.

Као примјер, она је навела компанију ККР, чије је сједиште у САД, а која је инвестирала око 200 милиона долара у развој тржишта телекомуникација. Као значајног инвеститора Кормакова је споменула и компанију "Адвент интернешенел", који је власник Адико банке. Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић је казао да је овај форум уједно промоција града.

- Ово је идеална прилика за домаће привреднике да се упознају о програмима које нуди УСАИД и друге америчке агенције посредством Амбасаде САД у БиХ - казао је он.

Предсједник Управног одбора Америчке трговинске коморе у БиХ Мирна Милановић Лалић истакла је да је идеја овог форума била да се посредством панела, на којима су се чула искуства компанија које су већ улагале у БиХ и оних које то планирају, размијене искуства, те идентификују проблеми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана