Alumina platila obaveze državi u iznosu od 43,5 miliona KM

Srna
Alumina platila obaveze državi u iznosu od 43,5 miliona KM

Zvornik - Kompanija "Alumina" iz Zvornika posljednjih godina pozitivno posluje, što joj omogućava da uredno servisira svoje obaveze izjavio je direktor Sektora za ekonomiku i finansije u ovoj kompaniji Vladimir Krstić.

Krstić kaže da je "Alumina" u periodu od 2013. do kraja juna ove godine, po osnovu svih poreza, doprinosa, taksi i raznih naknada, državi platila blizu 43,5 miliona KM.

"U skladu sa filozofijom poslovanja, kompanija žAluminaž njeguje principe dobre poslovne etike, što podrazumijeva odgovorno poslovanje, odnosno plaćanje obaveza, kako prema zaposlenim radnicima, tako i prema dobavljačima i državi", ističe Krstić.

Prema njegovim riječima, najveće obaveze su za poreze i doprinose, a "Alumina" je u budžet Republike Srpske uplatila i oko 1,5 miliona KM poreza na dobit ostvarenu u poslovnoj 2016. godini.

Krstić podsjeća da je akumulirana dobit kompanije iz prethodnih godina od blizu 25 miliona KM, iskorišćena za pokrivanje gubitaka ostvarenih prije stečaja u matičnom preduzeću "Birač" AD napominjući da je povećana vrijednost zaliha sa devet na 40 miliona KM.

On je dodao da je "Alumina" u proteklom periodu imala značajna ulaganja u osnovna sredstva, kapitalne remonte i nove proizvodne pogone, uz konstantno smanjenje ukupno zatečenih i dospjelih obaveza.

Krstić navodi da u "Alumini" očekuju profit i na kraju poslovne 2017. godine, ističući da je teško predvidjeti tačan saldo dobiti s obzirom na nepredviđene okolnosti nastale blokadom računa kompanije u aprilu mjesecu, koja je prouzrokovala pad kredibiliteta fabrike kod banaka i dobavljača, te izazvala dodatne troškove i negativne posljedice u radu "Alumine".

"Dvonedjeljna blokada transakcionih računa kompanije direktno je uticala da u aprilu, po prvi put, imamo negativno poslovanje", podsjeća Krstić, dodajući da već u narednim mjesecima, maju i junu, kompanija bilježi pozitivne pokazatelje u svojim finansijskim bilansima.

Krstić kaže da se aktiviranjem proizvodnih pogona, koji su vezani za nove investicione projekte i nove proizvode, očekuje trend uspješnog poslovanja.

"Svi proizvodi, koji bi trebalo da uđu u proizvodni proces ili su ušli u probnu proizvodnju, imaju prosječne marže veće od marže za prodaju metalurške glinice i ne zavise od kretanja cijena na berzi", navodi Krstić.

To znači, dodaje on, disperziju proizvoda i veću mogućnost da "Alumina" stvara optimalniju razliku u cijeni, bez mogućnosti uticaja berze na prodajne cijene njenih proizvoda.

Direktor Sektora za ekonomiku i finansije podsjeća da je "Alumina" u proteklom periodu imala značajnu investicionu aktivnost, što je omogućilo razvoj novih proizvoda.

"Investiciona ulaganja u periodu od 2013. do kraja 2016. godine iznosila su oko 19,5 miliona KM", ističe Krstić, naglašavajući da je posebno snažna dinamika ulaganja u ovoj godini.

U "Alumini" očekuju da će investiciona ulaganja u 2017. godini premašiti 25 miliona KM. Najveći dio sredstava se odnosi na realizaciju prve faze projekta proizvodnje fino precipitiranih hidrata, te izgradnju pogona za proizvodnju silikagela, specijalnih zeolita i bemita, kao i na izgradnju dječijeg vrtića u fabričkom krugu.

Krstić navodi da je prosječna zarada zaposlenih u "Alumini" nešto iznad 1.000 KM, te da mjesečna obaveza za neto plate radnika iznosi više od 1,5 miliona KM, odnosno u bruto iznosu oko 2,6 miliona KM.

"U toku ove godine obaveze za bruto plate biće više od 30 miliona KM", ističe Krstić, dodajući da je započeta i isplata regresa zaposlenima za 2017. godinu.

On kaže da "Alumina" ima više od 800 poslovnih partnera, dobavljača iz Republike Srpske, Federacije BiH /FBiH/, Srbije i drugih zemalja iz okruženja i inostranstva.

"U ovom trenutku žAluminaž nema nijednu obavezu za veliku većinu dobavljača, koje su akumulirane u periodu prije otvaranja stečaja u Fabrici glinice žBiračž", objašnjava Krstić.

Prema njegovim riječima, u cijelosti su izmirena ranija dugovanja za električnu energiju i za usluge željeznice u iznosu od oko devet miliona KM, saopštila je danas Služba za odnose s javnošću kompanije "Alumina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana