Алумина платила обавезе држави у износу од 43,5 милиона КМ

Срна
Алумина платила обавезе држави у износу од 43,5 милиона КМ

Зворник - Компанија "Алумина" из Зворника посљедњих година позитивно послује, што јој омогућава да уредно сервисира своје обавезе изјавио је директор Сектора за економику и финансије у овој компанији Владимир Крстић.

Крстић каже да је "Алумина" у периоду од 2013. до краја јуна ове године, по основу свих пореза, доприноса, такси и разних накнада, држави платила близу 43,5 милиона КМ.

"У складу са филозофијом пословања, компанија жАлуминаж његује принципе добре пословне етике, што подразумијева одговорно пословање, односно плаћање обавеза, како према запосленим радницима, тако и према добављачима и држави", истиче Крстић.

Према његовим ријечима, највеће обавезе су за порезе и доприносе, а "Алумина" је у буџет Републике Српске уплатила и око 1,5 милиона КМ пореза на добит остварену у пословној 2016. години.

Крстић подсјећа да је акумулирана добит компаније из претходних година од близу 25 милиона КМ, искоришћена за покривање губитака остварених прије стечаја у матичном предузећу "Бирач" АД напомињући да је повећана вриједност залиха са девет на 40 милиона КМ.

Он је додао да је "Алумина" у протеклом периоду имала значајна улагања у основна средства, капиталне ремонте и нове производне погоне, уз константно смањење укупно затечених и доспјелих обавеза.

Крстић наводи да у "Алумини" очекују профит и на крају пословне 2017. године, истичући да је тешко предвидјети тачан салдо добити с обзиром на непредвиђене околности настале блокадом рачуна компаније у априлу мјесецу, која је проузроковала пад кредибилитета фабрике код банака и добављача, те изазвала додатне трошкове и негативне посљедице у раду "Алумине".

"Двонедјељна блокада трансакционих рачуна компаније директно је утицала да у априлу, по први пут, имамо негативно пословање", подсјећа Крстић, додајући да већ у наредним мјесецима, мају и јуну, компанија биљежи позитивне показатеље у својим финансијским билансима.

Крстић каже да се активирањем производних погона, који су везани за нове инвестиционе пројекте и нове производе, очекује тренд успјешног пословања.

"Сви производи, који би требало да уђу у производни процес или су ушли у пробну производњу, имају просјечне марже веће од марже за продају металуршке глинице и не зависе од кретања цијена на берзи", наводи Крстић.

То значи, додаје он, дисперзију производа и већу могућност да "Алумина" ствара оптималнију разлику у цијени, без могућности утицаја берзе на продајне цијене њених производа.

Директор Сектора за економику и финансије подсјећа да је "Алумина" у протеклом периоду имала значајну инвестициону активност, што је омогућило развој нових производа.

"Инвестициона улагања у периоду од 2013. до краја 2016. године износила су око 19,5 милиона КМ", истиче Крстић, наглашавајући да је посебно снажна динамика улагања у овој години.

У "Алумини" очекују да ће инвестициона улагања у 2017. години премашити 25 милиона КМ. Највећи дио средстава се односи на реализацију прве фазе пројекта производње фино преципитираних хидрата, те изградњу погона за производњу силикагела, специјалних зеолита и бемита, као и на изградњу дјечијег вртића у фабричком кругу.

Крстић наводи да је просјечна зарада запослених у "Алумини" нешто изнад 1.000 КМ, те да мјесечна обавеза за нето плате радника износи више од 1,5 милиона КМ, односно у бруто износу око 2,6 милиона КМ.

"У току ове године обавезе за бруто плате биће више од 30 милиона КМ", истиче Крстић, додајући да је започета и исплата регреса запосленима за 2017. годину.

Он каже да "Алумина" има више од 800 пословних партнера, добављача из Републике Српске, Федерације БиХ /ФБиХ/, Србије и других земаља из окружења и иностранства.

"У овом тренутку жАлуминаж нема ниједну обавезу за велику већину добављача, које су акумулиране у периоду прије отварања стечаја у Фабрици глинице жБирачж", објашњава Крстић.

Према његовим ријечима, у цијелости су измирена ранија дуговања за електричну енергију и за услуге жељезнице у износу од око девет милиона КМ, саопштила је данас Служба за односе с јавношћу компаније "Алумина".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана