Александра Вујадиновић, развојни програмер у Проинтеру ИТСС: Жене у борби за равноправност у ИТ сектору

Маријана Миљић
Александра Вујадиновић, развојни програмер у Проинтеру ИТСС: Жене у борби за равноправност у ИТ сектору

Сектор информационих технологија у Српској све више добија на значају и снази, а једнако важно је да су мјесто у овој бранши избориле и жене које данас стоје раме уз раме са колегама јачег пола, рекла је развојни програмер у компанији "Проинтер ИТСС" из Бањалуке Александра Вујадиновић.

Млада жена, која успјешно гради каријеру у "Проинтеру", била је и предавач на великој ИТ конференцији у Неуму, на којој је представила и имплементацију "Microsoft" рјешења  која ће унаприједити рад Завода за запошљавање РС.

* ГЛАС: Колико је сектор информационо-комуникационих технологија развијен у Српској?

ВУЈАДИНОВИЋ: Сектор информационих технологија брзо се развија и у свијету и код нас. Тај развој ухватио је маха посљедњих година. Међутим, ИТ сектор се код нас развија углавном у великим срединама, док мање локалне заједнице нису дошле до тог нивоа. За њихов већи развој потребна је анализа и стратегија да бисмо задржали младе људе који желе да напредују и усавршавају се, а морају да иду у веће градове.

* ГЛАС: Колико је цијењена ова бранша у Српској?

ВУЈАДИНОВИЋ: Наша бранша је све више цијењена. Факултети који имају одсјеке за информационе технологије су све заступљенији и цјењенији, како од студената тако и друштвене заједнице која улаже у тај вид образовања путем стипендија. Популарност наше бранше расте, а вјерујем да ће тај тренд бити настављен.

* ГЛАС: Да ли можете направити паралелу између ИТ сектора у РС и региону?

ВУЈАДИНОВИЋ: РС улаже у ИТ сектор. То показују наши клијенти који су задовољни понуђеним рјешењима, али и инострано тржиште. Спремни смо да се посветимо проблему и ријешимо га детаљно. Због тога можемо да се мјеримо и са регионом и са многим земљама широм свијета, када је ријеч о достигнућима ИТ сектора и квалитету кадра.

* ГЛАС: Многим секторима у РС недостаје квалификована радна снага? Каква је ситуација у том погледу у ИТ сектору?

ВУЈАДИНОВИЋ: На тржишту РС влада велика потражња за стручњацима из ИТ сектора. Неке профиле квалитетног кадра је тешко наћи. Проблем је и што веома мало студената завршава ове факултете, али и што многи од њих чим дођу до дипломе одлазе у иностранство. Радника нам увијек треба и кроз сарадњу са универзитетима могуће је превазићи тај проблем.

* ГЛАС: Колико су жене заступљене у ИТ сектору?

ВУЈАДИНОВИЋ: Јаз између мушке и женске радне снаге у ИТ сектору се константно смањује. Трудимо да ту разлику ублажимо колико је могуће, јер се жене могу мјерити са мушкарцима у свим пословима у ИТ сектору. Ни кроз школовање нисам имала предрасуда, а ни касније на послу. И овај посао, као и многи други, доводи се у везу са мушкарцима, али те стереотипе побијамо из дана у дан јер су жене показале да су успјешне и добре у обављању свих послова. Обиљежавање Међународног дана жена у сектору информационо-комуникационих технологија је данас, а ми сваке године показујемо да смо равноправне са мушкарцима и да стојимо раме уз раме са њима када је ријеч о раду у овој привредној грани.

* ГЛАС: Каква су Ваша искуства и данашња улога у овом сектору?

ВУЈАДИНОВИЋ: Радим годину и три мјесеца у "Проинтеру". Послала сам свој ЦВ и одмах сам позвана на разговор и почела да радим. Посветила сам се "Microsoft" технологијама и у кратком времену стекла велико искуство. До сада сам радила на два пројекта  имплементације CRM-у. Један у нашој фирми, а други се односи на Завод за запошљавање РС, који ће унаприједити њихов рад. Настављам са усавршавањем и нуђењем нових рјешења из сектора информационо-комуникационих технологија. У томе ми помаже фирма у којој радим, која улаже у млади кадар и води рачуна о радницима. Без њихове подршке тешко би било могуће успјети.

* ГЛАС: Били сте најмлађи предавач на конференцији "Microsoft NetWork" која је одржана у Неуму. Да ли можете рећи нешто више о тој конференцији?

ВУЈАДИНОВИЋ: На осмом издању највеће ИТ конференције у БиХ "Microsoft NetWork" један пројекат представила је и компанија "Проинтер". Као златни спонзор конференције употпунили смо програм представљањем студије случаја. На предавању о теми "Dynamics 365 - Клијент = купац или нешто друго?" осим мене учествовала је и руководилац сектора за развој апликација и апликативних рјешења у "Проинтеру" Радмила Кецман. Презентовали смо "Dynamics 365" рјешење које је имплементирано у Заводу за запошљавање РС и путем којег ће они водити евиденцију о незапосленима. То рјешење ће унаприједити и олакшати њихово пословање, а евиденције ће бити уредније, што ће омогућити ефикасније праћење податка о незапосленима. Крајњи циљ је унапређење повезивања послодаваца и незапослених. До сада су на нашем тржишту CRM рјешења посматрана као рјешења за продајне фирме, а овим примјером смо показали да је "Dynamics 365" од користи за сваку фирму која жели да унаприједи однос са клијентима.

Савјет младима

* ГЛАС: Шта савјетујете младима који желе да оду и запослене се у иностранству?

ВУЈАДИНОВИЋ: Прва сам размишљала након завршених студија да ли да останем или одем у иностранство. Сви мислимо да је тамо добро и лако, али вјерујем да рад и труд може бити награђен и код нас, а не само у Њемачкој. Развојем нових технологија отварају се нове могућности и за бољи живот у нашој земљи. Данас је тржиште отворено и могућности за запослење има више него раније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана