Александар Љубоја: РС мора дефинисати гране привреде које ће је повући у развој

Маријана Миљић
Александар Љубоја: РС мора дефинисати гране привреде које ће је повући у развој

Један од главних циљева овогодишњег "Јахорина економског форума 2017" је дефинисање привредних грана које могу бити замајац развоја привреде РС.

 Наша жеља је да форумом, који постаје традиционалан, иницирамо нове вјетрове у економији, нове приступе и нове анализе, рекао је члан Организационог одбора форума Александар Љубоја.

Он је истакао да желе да дискусијама испровоцирају атмосферу која ће донијети смјернице и идеје, а на крају и спојити људе који стварају пословни амбијент.

- Циљ нам је да буду остварени нови контакти и престављена наша Република у најбољем свјетлу као простор за пословне активности и потенцијалне инвестиције - каже Љубоја.

* ГЛАС: Које су главне теме о којима ће ове године бити расправљано на форуму?

ЉУБОЈА: У првој години кренули смо од шире димензије економије и сада желимо да у другој фази разматрамо позиције наше економије, односно гдје се ми налазимо. Форум ове године носи назив "Развојне шансе малих економија" и ми се ту идентификујемо. Сходно томе креирали смо десет панела који су конкретније фокусирани на РС, БиХ и регион и расправљаћемо о ономе што се дешава нама, које ресурсе имамо и шта треба да унаприједимо. Настојаћемо да дефинишемо привредне гране које могу бити замајац развоја привреде РС и да размотримо тренутну ситуацију, капацитете, могућности, проблеме и добре праксе. Ове године причаћемо прво о својим проблемима и ресурсима, а онда ћемо чути искуства из окружења и свијета.

* ГЛАС: Шта је то што би могло да буде замајац за развој привреде РС?

ЉУБОЈА: Требамо дефинисати привредне гране у којима имамо велики потенцијал. Њих је потребно анализирати да бисмо дошли до закључака гдје се налазимо, које потенцијале имамо и како да те привредне гране усмјеримо ка што већој ефикасности у производњи и постизању нове вриједности која ће допринијети да оне буду водеће и да за собом вуку и оне мање ефикасне. Једноставно морамо дефинисати активности које ће двије или три привредне гране претворити у водеће с тим да им остали дио привредног сектора буде подршка.

* ГЛАС: Очекујете ли да форум понуди рјешења која ће бити примјењивана у пракси?

ЉУБОЈА: То је наш циљ. Не можемо наћи рјешења која ће промијенити све одједном, али желимо да иницирамо нове вјетрове у економији, нове приступе и нове анализе. То је процес. Очекујемо да он буде у потпуности активиран и да у њему изналазимо нова рјешења, могућности и правце развоја. Једноставно тражимо нове моделе који ће у једном процесу довести до побољшања на свим нивоима нашег друштва.

* ГЛАС: Шта су кључни проблеми на које би требало да буде стављен фокус у економским политикама и мјерама које се тичу привреде РС?

ЉУБОЈА: Називи панела на овогодишњем форуму детектују проблеме и говоре на чему треба више да радимо. Умрежавањем елемената који су дефинисани у називу панела треба да дођемо до вишег степена искориштености који даје општи ефекат. Тај општи ефекат није ништа друго него повећање производње у реалном сектору, који резултује порастом бруто националног производа, а аналогно томе поправља ситуацију у комплетном друштву и специјално утиче на стандард становништва. То су узрочно-посљедични елементи који када се увежу на адекватан начин и када се повећа њихова ефикасност воде ка ономе што свако друштво жели - бољем животном стандарду становништва.

* ГЛАС: Може ли "Јахорина економски форум" бити и спона за привлачење страних инвестиција?

ЉУБОЈА: Осим што служи за стручну дебату, форум шаље сигнал домаћим и иностраним инвеститорима да постоје ресурси и простор за улагање. Учесници форума остварују велики број билатералних и мултилатералних контаката јер се на његовим маргинама људи састају, упознају и размјењују контакте. Страни инвеститори на овај начин имају прилику да упознају људе са свих нивоа власти и представнике локалних заједница. Они добијају слику о законским оквирима и могућностима и имају прилику да виде постоји ли или не инвестициона атмосфера.

Одјеци из 2016. године

* ГЛАС: Како са ове дистанце гледате на ефекте прошлогодишњег форума?

ЉУБОЈА: Интересовање за форум говори да је иза првог форума остао позитиван утисак. Лани смо испровоцирали питања која су успјела да нађу мјесто у привреди и контактима. Много већа вриједност дошла је од једног броја иностраних учесника, који су се вратили и урадили конкретне активности. Послали смо позитивну поруку свијету и окружењу да смо дестинација у којој постоје капацитети и ресурси који могу да се укључе у регионалне и свјетске економске токове.

Учесници

* ГЛАС: Колико ће бити учесника на форуму?

ЉУБОЈА: Према прелиминарним показатељима очекујемо долазак између 400 и 420 учесника, међу којима је око 50 панелиста и модератора из иностранства. Имаћемо госте из САД, Азербејџана, Аустрије, Хрватске, Србије, Грчке, Њемачке и других земаља. На панелима ће говорити људи који су постигли значајне резултате у земљама окружења и стручњаци из иностранства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана