Ako EU neće Južni tok, neka plati

Tanjug
Ako EU neće Južni tok, neka plati

Štutgart - Ako Evropa odustane od Južnog toka mora da snosi rizike narušavanja garancija za isporuke gasa, kaže ruski ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev.

Rusija je spremna da izgradi gasovod Južni tok u Evropu radi smanjenje tranzitnih rizika, ali ako Evropa odustaje od tog projekta mora da snosi rizike narušavanja garancija za isporuke gasa, rekao je Uljukajev.

On je na sastanku sa njemačkim poslovnim liderima u Štutgartu naglasio da "ako evropski potrošači žele da smanje rizike, mi ćemo izgraditi Južni tok. Ako takve želje nema, nećemo ga graditi. Ali u tom slučaju, rizik za garantovane isporuke mora da preuzme onaj ko odustaje od tih mogućnosti".

"Mi imamo dovoljno gasa i za istok i za zapad", naglasio je ministar, a prenijela agencija Interfaks.

On je objasnio da izgradnja istočne i zapadne magistrale gasovoda ka Kini nema nikakve veze sa ispunjenjem obaveza prema evropskim potrošačima.

"U datom slučaju radi se o prirodnoj diversifikaciji, prirodnom energetskom balansu snabdijevanja različitih potrošača", dodao je Uljukajev.

Južnim tokom bi se svakako transportovao gas Gasproma, umjesto kroz Ukrajinu, ispod Crnog mora, da bi stigao do Evropske unije.

U posljednje vrijeme Evropska unija sve više istupa protiv izgradnje Južnog toka. Tako je evropski komeser za energetiku Ginter Etinger, čiji je mandat istekao početkom novembra, govorio da taj projekat nije prioritet za EU jer u njemu ne vidi novi izvor gasa.

Pritisak EU u vezi sa realizicijom projekta već je osjetila Bugarska, kada je Evropska komisija u junu zahtjevala da se radovi obustave jer međuvladin sporazum Rusije i Bugarske o izgradnji Južnog toka nije u skladu sa evropskim zakonodavstvom.

Takođe je nedavno objavljeno da je cijena izgradnje gasovoda kapaciteta 63 milijardi kubnih metara gasa, porasla u poređenju sa prvobitnom procenom, 47 odsto, na 23,5 milijarde evra.

Tako se sada vrednost morskog dijela gasovoda Južni tok procjenjuje na 14 milijardi evra, a evropskog dijela na 9,5 milijardi evra. Prvobitno je morski dio procjenjen na 10 milijardi evra, a evropski deo na šest milijardi, podsjetio je Interfaks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana