Agrokor je 2016. imao 3,9 milijardi KM gubitka

klix.ba
Agrokor je 2016. imao 3,9 milijardi KM gubitka

Zagreb - Bivša Todorićeva uprava lani je objavila da je koncern u 2015. godini imao dobit od 300 miliona KM, revizija je sada utvrdila da je te godine koncern imao gubitak koji je u 2016. godini dostigao visokih 3,9 milijardi KM.

Revizija je proteklih mjeseci puno vremena radila na utvrđivanju tačnog stanja tzv. goodwilla, tj. vrijednosti kompanije bazirane na reputaciji, stručnosti, imenu...

Todorić je na tome napuhao vrijednost kompanija na berzi.

No, ta činjenica nije dovoljna da se Todorića jače stegne, ali može biti primjerice prikazivanje finansijskih mjenica u bilansu kao duga dobavljača, a ne Agrokora, i pogrešna knjiženja ili izostanak knjiženja u nekim slučajevima, sve u cilju namještanja rezultata kako bi se na kraju godine iskazala dobit.

A kako se približava revizorski izvještaj, tako se Todorić oglasio putem bloga objašnjavajući kako uprave sastavljaju izvještan bazitan na osnovu svojih poslovnih politika, a da se izbor računovodstvenog postupka bazira na postavljenim poslovnim ciljevima kompanije. A njegovi ciljevi bili su razvoj i investicije, prenosi Večernji.hr.

"Uprava pod vodstvom povjerenika ima neke druge strategije i ciljeve pa se očito prilagođavaju i računovodstvene metodologije", kaže Todorić i podsjeća kako je Ramljak nakon preuzimanja Agrokora rekao da koncern mora nestati, biti razdijeljen i rasprodat.

No, tu Todorićevu izjavu treba staviti u kontekst stanja zatečenog u Agrokoru koji je bio pred blokadom. To su uostalom dopisom potvrdili u utorak i dobavljači Agrokora. Potvrđeno je i da je protiv Martine Dalić i Ante Ramljaka podnesena anonimna krivična prijava. Iako se misli da iza nje stoji Todorić, on je na blogu to opovrgnuo.

"Sumnje ili optužbe koje su utemeljene ne bismo imali potrebe kukavički skrivati iza anonimne prijave. Trenutno s vanrednim povjerenikom rade tri velike međunarodne savjetničke kuće, zajedno s domaćim savjetnicima i iz ovog tima od više od sto ljudi izdvojeno je nekoliko imena na koja se prijavom punom neistina i objavama na blogu pokušava skrenuti pažnja javnosti", kažu u Agrokoru.

"Anonimna prijava protiv mene dimna je zavjesa", komentirao je Ramljak.

Todorić se naveče ponovo oglasio na blogu, meta je opet Martina Dalić, a ispričao je ukratko kako mu je predlagala osnivanje SPV-a (firme posebne namjene), što je on odbio. Dalić nije komentarisala objavu. Istovremeno, uz traženja meta za prijavu, Todorić sprema i odbranu. Prema saznanjima, glavna meta obrane bit će njegov bivši bliski saradnik Ivan Crnjac, koji je, kako smatra, navodno, Todorić, prikazao javnosti lošu situaciju krajem 2016. i tako onemogućio pristup paniranom klupskom kreditu, što je za posljedicu imalo aktiviranje zakona. Tako bi, navodno, mogao dokazati da je bio prisiljen potpisati ga.

"Nemamo apsolutno nikakve veze s politikom. Sve što je Agrokor kupio, kupio je na javnom konkursu. Uvijek sam gledao da nemamo dodira s politikom. Ništa ne prodajemo državi, dobijemo tek nešto pomoći po zakonu koji je u Saboru izglasan", kazao je Ivica Todorić studentima splitskog Ekonomskog fakulteta na predavanju u aprilu 2011. u sklopu projekta Top Business Man.

Rekao je kako je jedino kad su kupovali Belje nazvao Ivicu Račana i pitao ga ima li SDP išta protiv te Tomčića za HSS. U aprilu 2015. je za slovenački "Finance", na upit je li ga strah Agrokorovih dugova kad ide spavati, rekao: "Ne, nije. Nemamo velikih dugova. Bolje je pitanje kolika vam je imovina. Još ćete vidjeti što će sve iz toga izrasti. Stvaramo dodanu vrijednost unatoč ogromnim troškovima, jer živimo u okruženju u kojem su oni visoki". Porekao je optužbe o uzimanju 10 odsto od prometa dobavljača za ostanak na policama, zbog čega ga je Slavko Linić optuživao za reketarenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana