Агрокор је 2016. имао 3,9 милијарди КМ губитка

klix.ba
Агрокор је 2016. имао 3,9 милијарди КМ губитка

Загреб - Бивша Тодорићева управа лани је објавила да је концерн у 2015. години имао добит од 300 милиона КМ, ревизија је сада утврдила да је те године концерн имао губитак који је у 2016. години достигао високих 3,9 милијарди КМ.

Ревизија је протеклих мјесеци пуно времена радила на утврђивању тачног стања тзв. goodwilla, тј. вриједности компаније базиране на репутацији, стручности, имену...

Тодорић је на томе напухао вриједност компанија на берзи.

Но, та чињеница није довољна да се Тодорића јаче стегне, али може бити примјерице приказивање финансијских мјеница у билансу као дуга добављача, а не Агрокора, и погрешна књижења или изостанак књижења у неким случајевима, све у циљу намјештања резултата како би се на крају године исказала добит.

А како се приближава ревизорски извјештај, тако се Тодорић огласио путем блога објашњавајући како управе састављају извјештан базитан на основу својих пословних политика, а да се избор рачуноводственог поступка базира на постављеним пословним циљевима компаније. А његови циљеви били су развој и инвестиције, преноси Вечерњи.хр.

"Управа под водством повјереника има неке друге стратегије и циљеве па се очито прилагођавају и рачуноводствене методологије", каже Тодорић и подсјећа како је Рамљак након преузимања Агрокора рекао да концерн мора нестати, бити раздијељен и распродат.

Но, ту Тодорићеву изјаву треба ставити у контекст стања затеченог у Агрокору који је био пред блокадом. То су уосталом дописом потврдили у уторак и добављачи Агрокора. Потврђено је и да је против Мартине Далић и Анте Рамљака поднесена анонимна кривична пријава. Иако се мисли да иза ње стоји Тодорић, он је на блогу то оповргнуо.

"Сумње или оптужбе које су утемељене не бисмо имали потребе кукавички скривати иза анонимне пријаве. Тренутно с ванредним повјереником раде три велике међународне савјетничке куће, заједно с домаћим савјетницима и из овог тима од више од сто људи издвојено је неколико имена на која се пријавом пуном неистина и објавама на блогу покушава скренути пажња јавности", кажу у Агрокору.

"Анонимна пријава против мене димна је завјеса", коментирао је Рамљак.

Тодорић се навече поново огласио на блогу, мета је опет Мартина Далић, а испричао је укратко како му је предлагала оснивање СПВ-а (фирме посебне намјене), што је он одбио. Далић није коментарисала објаву. Истовремено, уз тражења мета за пријаву, Тодорић спрема и одбрану. Према сазнањима, главна мета обране бит ће његов бивши блиски сарадник Иван Црњац, који је, како сматра, наводно, Тодорић, приказао јавности лошу ситуацију крајем 2016. и тако онемогућио приступ панираном клупском кредиту, што је за посљедицу имало активирање закона. Тако би, наводно, могао доказати да је био присиљен потписати га.

"Немамо апсолутно никакве везе с политиком. Све што је Агрокор купио, купио је на јавном конкурсу. Увијек сам гледао да немамо додира с политиком. Ништа не продајемо држави, добијемо тек нешто помоћи по закону који је у Сабору изгласан", казао је Ивица Тодорић студентима сплитског Економског факултета на предавању у априлу 2011. у склопу пројекта Top Business Man.

Рекао је како је једино кад су куповали Беље назвао Ивицу Рачана и питао га има ли СДП ишта против те Томчића за ХСС. У априлу 2015. је за словеначки "Finance", на упит је ли га страх Агрокорових дугова кад иде спавати, рекао: "Не, није. Немамо великих дугова. Боље је питање колика вам је имовина. Још ћете видјети што ће све из тога израсти. Стварамо додану вриједност унаточ огромним трошковима, јер живимо у окружењу у којем су они високи". Порекао је оптужбе о узимању 10 одсто од промета добављача за останак на полицама, због чега га је Славко Линић оптуживао за рекетарење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана