Agarval opet zaposjeo Krajina osiguranje

Marijana Miljić
Agarval opet zaposjeo Krajina osiguranje

Banjaluka - Agencija za osiguranje RS ukinula je u petak vanrednu upravu u "Krajina osiguranju" Banjaluka, čime je ovo društvo ponovo stavljeno pod kontrolu Upravnog odbora na čijem čelu je većinski akcionar Naven Agarval.

Iz Agencije za osiguranje RS saopšteno je da više ne postoje razlozi za vanrednu upravu u "Krajina osiguranju".

- Prestaju ovlašćenja imenovanom vanrednom upravniku Miroslavu Lazendiću, ali i zakonska ograničenja za vršenje nadležnosti direktoru, Upravnom odboru i Skupštini akcionara "Krajina osiguranja" - istakli su u Agenciji za osiguranje.

Direktor Agencije za osiguranje Slaven Dujaković pojasnio je da upravljanje "Krajina osiguranjem" sada preuzima Upravni odbor koji je bio na čelu ovog društva 20. jula kada je uvedena vanredna uprava.

- Ne postoji sudska odluka da je Upravni odbor "Krajina osiguranja" ukinut i oni sada mogu da preuzmu upravljanje društvom. Akcionari će vjerovatno tražiti da bude održana sjednica Skupštine akcionara, a da li će je Upravni odbor sazvati ili ne to je do njih - naveo je Dujaković i dodao da će "Krajina osiguranje" i dalje biti pod nadzorom Agencije za osiguranje.

Investiciono-razvojna banka (IRB) RS kao najveći pojedinačni akcionar ne odustaje od plana da s ostalim malim akcionarima formira nove upravljačke strukture u "Krajina osiguranju" i spasi ga daljeg tonjenja u provaliju.

- IRB će tražiti načine da sazove vanrednu sjednicu Skupštine akcionara. Vidjećemo koji je najbrži i najbolji način. Učinićemo sve da dođe do Skupštine akcionara i da bude formiran novi Upravni odbor koji će potom imenovati direktora i ostale organe upravljanja - rekao je izvršni direktor IRB-a Darko Barašin.

Predsjednik Sindikata "Krajina osiguranja" Slobodan Bobar kaže da je vraćanje "Krajina osiguranja" Agarvalu veliki apsurd.

- Oni su razriješili taj Upravni odbor zbog nelegalnih poslova, a sada im ponovo prepuštaju "Krajina osiguranje". Radnici su ogorčeni i ne znaju više šta da rade jer ih niko ne štiti - naveo je Bobar.

Vanredna uprava u "Krajina osiguranju" uvedena je 20. jula prošle godine na tri mjeseca, a zatim u oktobru produžena za još tri, odnosno do 20. januara ove godine. Agencija za osiguranje RS uvela je vanrednu upravu zbog niza nezakonitosti u "Krajina osiguranju" za koje su osumnjičeni upravljački organi koje su imenovali većinski vlasnici Naven Agarval i Gupta Nete. Oni su krajem 2015. godine za 6,9 miliona KM kupili većinski paket akcija do tada jedinog osiguravajućeg društva u državnom vlasništvu.

Zbog serije njihovih poteza "Krajina osiguranje" su potresale afere, a gubitak je dostigao milionski iznos.

Odlazak radnika

Slobodan Bobar kaže da su svi radnici koji su mogli naći posao u drugim društvima napustili "Krajina osiguranje".

- Odlazak zaposlenih u posljednje vrijeme je stao jer smo očekivali da će se situacija stabilizovati, ali poslije vraćanja društva u ruke Navena Agarvala u to više niko ne vjeruje - naveo je Bobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana