Агарвал опет запосјео Крајина осигурање

Маријана Миљић
Агарвал опет запосјео Крајина осигурање

Бањалука - Агенција за осигурање РС укинула је у петак ванредну управу у "Крајина осигурању" Бањалука, чиме је ово друштво поново стављено под контролу Управног одбора на чијем челу је већински акционар Навен Агарвал.

Из Агенције за осигурање РС саопштено је да више не постоје разлози за ванредну управу у "Крајина осигурању".

- Престају овлашћења именованом ванредном управнику Мирославу Лазендићу, али и законска ограничења за вршење надлежности директору, Управном одбору и Скупштини акционара "Крајина осигурања" - истакли су у Агенцији за осигурање.

Директор Агенције за осигурање Славен Дујаковић појаснио је да управљање "Крајина осигурањем" сада преузима Управни одбор који је био на челу овог друштва 20. јула када је уведена ванредна управа.

- Не постоји судска одлука да је Управни одбор "Крајина осигурања" укинут и они сада могу да преузму управљање друштвом. Акционари ће вјероватно тражити да буде одржана сједница Скупштине акционара, а да ли ће је Управни одбор сазвати или не то је до њих - навео је Дујаковић и додао да ће "Крајина осигурање" и даље бити под надзором Агенције за осигурање.

Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС као највећи појединачни акционар не одустаје од плана да с осталим малим акционарима формира нове управљачке структуре у "Крајина осигурању" и спаси га даљег тоњења у провалију.

- ИРБ ће тражити начине да сазове ванредну сједницу Скупштине акционара. Видјећемо који је најбржи и најбољи начин. Учинићемо све да дође до Скупштине акционара и да буде формиран нови Управни одбор који ће потом именовати директора и остале органе управљања - рекао је извршни директор ИРБ-а Дарко Барашин.

Предсједник Синдиката "Крајина осигурања" Слободан Бобар каже да је враћање "Крајина осигурања" Агарвалу велики апсурд.

- Они су разријешили тај Управни одбор због нелегалних послова, а сада им поново препуштају "Крајина осигурање". Радници су огорчени и не знају више шта да раде јер их нико не штити - навео је Бобар.

Ванредна управа у "Крајина осигурању" уведена је 20. јула прошле године на три мјесеца, а затим у октобру продужена за још три, односно до 20. јануара ове године. Агенција за осигурање РС увела је ванредну управу због низа незаконитости у "Крајина осигурању" за које су осумњичени управљачки органи које су именовали већински власници Навен Агарвал и Гупта Нете. Они су крајем 2015. године за 6,9 милиона КМ купили већински пакет акција до тада јединог осигуравајућег друштва у државном власништву.

Због серије њихових потеза "Крајина осигурање" су потресале афере, а губитак је достигао милионски износ.

Одлазак радника

Слободан Бобар каже да су сви радници који су могли наћи посао у другим друштвима напустили "Крајина осигурање".

- Одлазак запослених у посљедње вријеме је стао јер смо очекивали да ће се ситуација стабилизовати, али послије враћања друштва у руке Навена Агарвала у то више нико не вјерује - навео је Бобар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана