Откривен прави разлог због којег остајемо у несрећним везама

B92
Откривен прави разлог због којег остајемо у несрећним везама

Према најновијим истраживањима, разлог зашто остајемо у пропалим и токсичним везама није страх од усамљености.

Зашто смо у несрећној вези?

Ако ваша веза полако блиједи и осјећате да више нисте срећни, морате признати да поздравити се са другом особом није тако лако. Ријешавање несрећне везе може изгледати неразумљиво, али се догађа врло често. Психолози са Универзитета у Јути одлучили су да истраже проблем америчких парова и самаца. Ефекти? Немогућност окончања односа не произилази из страха од усамљености, више од чињенице да смо у суштини алтруисти.

Шта се дешава? Замишљамо да не можемо напустити одређену особу јер она зависи од нас и не може се без те везе. Истраживање доказује да што више друга половина изгледа зависније од нас, то се више кајемо прије него што прекинемо однос. Остајемо у њему јер нам је стало до потреба друге особе. У испитивању је учествовало 1348 људи који су били у романтичној вези најмање 10 недјеља и 500 који су размишљали о растанку најмање два мјесеца.

“Ако су испитаници сматрали да је друга половина чврсто опредјељена за овај однос, ретко су се одлучили за растанак, иако то није био идеалан однос”, каже Саманта Џоел, психолог са универзитета у Јути.

“Ми једноставно не желимо да поврједимо наше партнере и заиста бринемо о потребама друге особе”, додао је истраживач. Међутим, одстојале су неке сумње око јасног читања сигнала - чињеница да сматрамо да је особа зависна од нас је врло релативна и није увијек у складу са стварним стањем ствари. Проводимо превише времена анализирајући колико ће јој растанак бити болан. Чини нам се да је растанак признање неуспјеха и ми једноставно стварамо зачарани круг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана