Њемачка уводи министарско одјељење за усамљене

Агенције
Њемачка уводи министарско одјељење за усамљене

Берлин - Њемачка размишља о увођењу посебног одјељења унутар министарства здравља који би се бринуо о проблемима усамљених грађана, објавили су данас њемачки медији.

“Досад се премало пажње посвећивало болестима које узрокује усамљеност. Једна недавна студија показује да усамљеност често узрокује психичке болести попут депресија, анксиозности али и болести крвотока”, рекао је функционер социјалиста Карл Лаутербах за дневник Велт ам Зонтаг, преноси Хина.

Он је тражио да се по узору на Велику Британију, уведе посебну комисију при министарству здравља које би се бавило усамљеношћу и штетама које та појава наноси друштву.

Идеју о посебној комисији за усамљене подржао је и функционер владајуће Демохришћанске Уније (ЦДУ/ЦСУ) Маркус Вајнберг.

“Мора бити више мјеста и програма који би усамљеним људима омогућили поновно укључивање у друштвени живот”, рекао је Вајнберг.

Политичарка Зелених Марија Клајн Шмајнк тражи да се изради студија трошкова увођења додатних мјера за борбу против штета које узрокује усамљеност.

“Полазим од тога да се свака инвестиција у борби против усамљености исплати”, рекла је Клајн-Смајнк.

Њемачки лист Велт ам Зонтаг пише да се број становника индустријски развијених земаља повећава у тој мјери да стручњаци говоре о “епидемији усамљености”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана