Често је пркосила краљевским нормама и показивала колико је била изван тог свијета

B92
Често је пркосила краљевским нормама и показивала колико је била изван тог свијета

Била је права народна принцеза, икона стила и невјероватана жена...

Није марила за краљевска правила облачења

Једна од ствари о којима се највише говори у вези са Дајаниним непоштовањем краљевских норми био је начин на који је користила моду да пркоси нормама и да тиме шаље јаке поруке. Она би непрестано кршила правила облачење, која су до данас и даље веома строга.

Носила је хаљине и сукње изнад кољена, као и боје и тканине које су биле забрањене за одређене догађаје, и одабирала би веома драматичне и шокантне комаде одјеће. Најбољи примјер за то је, можда, оно што је постало познато као “хаљина освете”, коју је носила на дан када су се вијести о Чарлсовој невјери прошириле широм земље.

Отворено се обраћала медијима

Када је постала дио краљевске породице, од ње се очекивало да буде послушна и да игра улогу савршене жене у савршеној породици. Ова шарада је убрзо била готова када је отворено говорила о својим проблемима у књизи “Дајана” и у интервјуу за ББЦ. Говорила је о невјери и депресији кроз коју је пролазила. То је, наравно, толико разљутило породицу, да је резултирало пасивно-агресивним ратом.

Послала је своју дјецу у школу

Такође је добро познато колико је времена уложила у образовање и одгој своје дјеце. У историји Британије, краљевски родитељи (посебно они који су били на трону) били су школовани у складу са својим положајем. За Дајану то није било питање, и упркос великој гужви у краљевској кући, одлучила је да пошаље своју дјецу у редовне (нормалне) школе, како би добили увид у стварност и дружили се са “нормалном” (некраљевском) дјецом. Ово је постала традиција са њеним унуцима.

Оставила је своје проблеме по страни како би помагала другима

У интервјуу и књизи, она отворено говори о својој борби са депресијом (након Вилијамовог рођења) и булимијом, што ју је навело да постане гласноговорница за ментално здравље. Она је била неко на кога су се људи угледали, и она је била свијесна тога. Њене изјаве нису биле само начин да се ослободи строгих правила краљевске породице, већ и начин да се онима који су јој се дивили покажу да то нису били прави разлози. За монархију, чланови краљевске породице би увијек требало да задрже своје проблеме за себе.

Није стриктно поштовала правила понашања у јавности

Чим је “свадбена фантазија” била готова, Дајана се нашла занемареном, тужном и досађивала се. Почела је да тражи било какав добротворни рад, а ускоро је пронашла нову страст према одређеним питањима. Једна од њих су била дјеца, и за разлику од правила које је диктирало да се краљевски родитељи представљају као супериорна бића према којима би људи требало да показују поштовање, мрзила је такав став.

Могла се видјети како грли дјецу, разговара са њима, па чак и клечи док то ради. Један тренутак који је изазвао огромне контроверзе, био је када је одлучила да подржи узрок АИДС-а (против краљичиних наредби) и да посјети пацијенте, чак држећи их за руке. То је вјероватно био тренутак када је освојила срца људи и када је освојила једну од својих најважнијих битака против краљевске породице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана