Велико откриће: Пронађена планета два пута већа од Земље?

Агенције
 Велико откриће: Пронађена планета два пута већа од Земље?
Велико откриће: Пронађена планета два пута већа од Земље?

Студенткиња Мерин Петерсон са Универзитета Монтреал није могла ни да наслути какво је откриће чека већ на првој години студија физике. Она је открила нову егзопланету.

Петерсонова и њене колеге пронашли су планету радећи уз професора Бјорна Бенекеа.

Ова студенткиња је узимала податке с НАСА Кеплеровог телескопа и провлачила их кроз програм осмишљен да помогне идентификацији потенцијалне егзопланете.

“То није само потрага за иглом у пласту сијена, то је као потрага за нечим што није тамо. Схватили смо да је нешто тамо када нам је постало јасно да нешто блокира свјетлост звијезде”, рекла је.

Постоји много егзопланета исте величине - многе се налазе унутар Млијечног пута и њихова орбита око звијезда је слична Wolf503б.

С обзиром на то да у нашем Сунчевом систем нема планета те величине, астрономи нису сигурни да ли је Wolf503б направљен од гаса или стијене.

“Било је невјероватно узбудљиво. Мој ментор то воли да зове мојом планетом, јер сам ја о њему писала рад, али сматрам да је у питању тимски рад”, каже Петерсонова.

НАСА наводи да је свака звијезда видљива оком окружена планетама - неке од њих су комади леда у свемиру, неке су гасови.

Wolf 503б, нова егзопланета, двапут је већа од Земље. Удаљена је од нас 145 свијетлосних година и налази се у констелацији Дјевице, у 6. сазвијежђу зодијака.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана