Шта би се догодило да Мјесец падне на Земљу?

index.hr
Шта би се догодило да Мјесец падне на Земљу?

Јесте ли се икад запитали шта би се догодило да се Мјесец сруши на Земљу? Да ли би наша планета преживјела тај удар? Да ли би се Мјесец распао дјеловањем Земљине гравитације?

Одговоре на та питања покушала нам је дати екипа која стоји иза популарне научне Facebook странице what.if.

Мјесец поприлично утиче на живот на Земљи својим дјеловањем на плиму и осјеку, али и на климу нашег планета. Могли бисмо рећи да живот на Земљи чини угоднијим, али би ли га могао уништити? Не једним ударцем.

Кад би Мјесец из неког разлога почео падати на Земљу дошао би до нечег што се зове Рохеова граница. То је тачка на којој су гравитацијске силе које држе сателит слабије од плимних сила које тај сателит покушавају растргати. Лаички речено, кад би се Мјесец приближио Земљи на мање од 18,5 хиљада километара плимне силе би га растргале, а његови би се комадићи скупили у величанствен прстен изнад екватора, сличан оном који има Сатурн.

Оваква ситуација не би дуго потрајала, већ би након неког времена ти комади почели падати на Земљу, попут кише астероида, шта би могло довести до уништења читавих градова. Међутим, наши би проблеми почели пуно прије тога.

Кад би се Мјесец почео приближавати Земљи, његов би утицај на плиму био пуно већи. До времена кад би досегао Роцхеову границу плиме би биле високе и до 7.600 метара. Наша планета би била уништена бројним цунамијима који би се догађали десетак пута дневно.

Тако велики валови би откривали дно океана и уништавали сав живот у њему. С друге стране, ово би могло бити рјешење за глобално загријавање. Како би нам се Мјесец приближавао, тако би се Земљина ротација убрзавала. Дани би постајали све краћи и краћи, а температура би се на глобалном нивоу смањивала.

Ако нас не би уништила киша од стотине хиљада астероида, не бисмо се имали о чему бринути.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана