Овако изгледа древни систем ријека на Марсу

Агенције
Овако изгледа древни систем ријека на Марсу
Овако изгледа древни систем ријека на Марсу

Нове слике са Марса откривају да су на црвеној планети постојале древне ријеке, што говори у прилог томе да је Марс некада имао влажнију и топлију климу.

Слике снимљене сателитом Марс Екпрес Европске свемирске агенције (ЕСА) показују трагове које је на површини планете оставио "древни систем ријека", преноси Индепендент. Долине су се формирале онако како би и на земљи, са снажним протоком воде који је пробијао свој пут кроз предио.

Оно што је мање јасно је одакле долази вода. Због недостатка знања о клими на Марсу у прошлости, научници не знају да ли је то због подземних вода, падавина, топљења леда или нечег непознатог.

Иако данас нема воде на површини Марса, оваква и слична открића у посљедњих неколико година, указују да је Марс некада имао много влажнију и топлију климу.

Свако откриће поставља додатна питања о прошлости планете и научници коначно желе да открију да ли је на Марсу било услова за живот.

Слиједеће године ЕСА ће у сарадњи са руским свемирским програмом Росцомос покренути мисију ЕкоМарс са примарним циљем да се "одговори на питање да ли је живот икада постојао на Марсу".

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана