9 корисних трикова које крије апликација Google Maps

Агенције
9 корисних трикова које крије апликација Google Maps

Од свог лансирања 2005. године Google Maps су постале толико корисне да је готово немогуће сjетити се како смо се сналазили без њих. Од рачунања колико је времена потребно да се дође од тачке А до тачке Б, до тражења ресторана и занимљивих мjеста, оне су непроцијењив ресурс за навигацију по комшилуку, али и новим десетинацијама.

И наравно, Google Maps су прешле дуг пут у својој 14-годишњој историји и пуна су корисних функција које нису увијек одмах очигледне, као што је додавање заустављања на рути или дијељење напретка путовања са пријатељима.

Ево неких од најкориснијих трикова за које можда нисте чули:

Промјените вријеме да бисте видјели најтачније резултате

Google Maps могу бити врло корисне за тражење правог пута унапред, али у том случају промјените временски оквир који одговара онома када планирате да путујете. Тако Google може да вам понуди најтачније резултате на основу узорака саобраћаја и других варијабли.

Чувајте листу омиљених мјеста

Ако вам чување у глави свим мјеста на које идете прави потешкоће, Google Maps и ту могу бити од помоћи. Само додирните икону са три вертикалне линије (популарни "хамбургер") и одаберите "ваша мјеста". Ту у опцији "сачувано" можете додати омиљени ресторан или бар.

Пронађите информације о рути само једним додиром

Прво провјерите да ли Google Maps имају вашу радну и кућну адресу. Тада само додирните опцију "вожња" при дну екрана да бисте видјели појединости о својој рути.

Преузмите карте за употребу ван мреже

Ако возите кроз удаљена подручја гдје можда нећете увијек имати приступ интернету, Google вам омогућава преузимање мапа одређених подручја како бисте их могли прегледати и ван мреже.

Да бисте то учинили, потражите подручје које желите да сачувате. Затим кликните на њега и изаберите опцију "преузимање".

Ако не видите ту опцију, кликом на претражите подручје, кликом на "хамбургер" изаберите "офлајн мапе" и тамо одаберите ону коју желите да сачувате.

Додајте тачку за заустављање свом путовању

Понекад путовање не укључује увијек вожњу директно из тачке А у тачку Б. Можда ћете морати да покупите пријатеља, зауставити се на пумпи или стати да нешто поједете. Google Maps вам нуде да једноставно додате стајалиште на својој рути тако што, након што започнете путовање, додирнете подручје гдје се приказује предвиђено вријеме доласка. Ту затим притиснете "тражи дуж руте" и жељено мјесто додате коа ваш "пит стоп".

Резервишите вожњу

На неким тржиштима Google је учинио пребацивање између апликације мапс и апликација као што су Убер и Лyфт много једноставнијим па, након што упишете адресу одредишта, можете и да прегледате доступне могућности превоза међу којима су и апликације за наручивање вожње.

Подијелите своју локацију с пријатељима

Понекад можете да допусте пријатељу или члану породице да тачно знају гдје се налазите и колико ће вам бити потребно да стигнете. Да бисте лакше подјелили своје процењено вријеме доласка, употријебите опцију "дијељење напретка путовања" у Google картама.

Додирните одјељак при дну екрана гдје апликација показује колико ће трајати до доласка на одредиште. Затим одаберите "дијељење напретка путовања" и контакт с којим желите да подијелите своју локацију док не стигнете на своје одредиште.

Провјерите да ли је у вашем омиљеном ресторану гужва

Google Maps могу и да прикажу појединости о занимљивим мјестима, као што су описи ресторана, рецензије, фотографије и друго, али и доба дана када је на тим локацијама обично највећа гужва.

Покажите пријатељима гдје се налазите

Aко се налазите у препуном јавном простору, тешко је описати вашу прецизну локацију. Управо зато можете да поставите пин на мапи који можете да подијелите са пријатељем или чланом породице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана