Да ли су штетнија тамнија или свјетлија алкохолна пића?

Глас Српске
Да ли су штетнија тамнија или свјетлија алкохолна пића?

Свијетао и таман алкохол другачије дјелују на организам. Алкохолна пића су различите боје у зависности од састојака од којих се праве, али и од процеса ферментације.

“Све дестиловане течности су провидне или свијетле боје. Затим, када се чувају у бурадима и ферментишу се, због чега попримају тамнију нијансу”, каже стручњак за алкохолна пића Џамеј Хескет и додаје:

“Поред тога, боја се мијења и како течност упија супстанце из бурета у којем се ферментише. Ове органске супстанце завршавају у течности.”

Тамнија алкохолна пића имају више “нежељених ефеката” него провидна пића, захваљујући органским састојцима и нечистоћама (конгенери) који се стварају у процесу прављења.

“Због тога, морате да будете пажљиви не само када је ријеч о количини, већ и о врсти алкохола који пијете”, каже доктор Дај Нгајен, психијатар који ради са особама које се лијече од зависности од алкохола.

Ово су основне разлике између тамних и свијетлих алкохолних пића:

Тамнији алкохол садржи више нечистоћа

Тамни алкохол садржи већи број конгенера, каже доктор Нгајен. Ове нечистоће су дио процеса ферментације.

“Неколико хемикалија се производи у овом процесу, попут ацетона. Ако бисмо упоредили виски са водком, виски садржи много већи број конгенера него водка”, каже он. Конгенери многим врстама тамног алкохола дају укус, али могу да утичу и на то како се осјећате.

Таман алкохол узрок је јачег мамурлука

Генерално, тамна алкохолна пића су чешће узрок главобоље него “провидна” пића, а опет захваљујући конгенерима.

“Један конгенер, који се назива метанол, раствара се у токсине формалдехид и мрављу киселину, што појачава мамурлук”, објашњава Нгајен.

Дакле, ако желите да попијете пиће, а да избјегнете главобољу, можда је боље да бирате свијетла пића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана