Полицајци и цариник срушили Селтик

Агенције
Полицајци и цариник срушили Селтик

Гибралтар - Можда она излизана тренерска изјава да "данас сви играју фудбал" на крају има смисла, а то мале екипе свакодневно доказују.

Најновији примјер тога је Линколн са Гибралтара који је у другом колу квалификација за Лигу шампиона са 1:0 савладао шкотског великана Селтик.

Ли Кашаро (35), локални полицајац који у слободно вријеме игра фудбал, сада је срушио некадашњег шампиона Европе и донио велику предност својој екипи пред реванш у Глазгову наредног уторка. Ово је велики успјех за тим који долази из државе коју као независну земљу многи нису ни признали. Гибралтар има 30.000 становника, а њихов шампион Линколн је полуаматерски тим. Меч са Селтиком у стартној постави започело је пет професионалних фудбалера и чак шест аматера. Када не играју најважнију споредну ствар на свијету, двојица раде у полицији, један је цариник, други физички радник, у тиму је и радник из цивилног сектора, док је један првотимац запослен као лучки радник. Велико изненађење је било када су они у првој рунди квалификација избацили Флору из Финске, а побједа над Селтиком је јако одјекнула у читавој Европи. Шампион Шкотске је постао предмет спрдње по читавом континенту, а нови тренер екипе Брендан Роџерс је под великим критикама. Ипак, њега пораз који им је донио полицајац који није био на дужности не брине превише.

- Немамо ми чега да се стидимо. Знамо шта треба да урадимо да бисмо остварили свој циљ. Играли смо тешку утакмицу у тешким околностима, нисмо искористили наше шансе, а они своју јесу. Доминирали смо, имали прилике за постизање гола, али се некада и то деси, да не затресете мрежу. А онда вам се деси да лопта незгодно одскочи и, одједном, ето њиховог играча у шанси. Имаћемо мало више посла у реваншу, али смо већ сада показали да можемо да прођемо даље - и даље је увјерен Роџерс.

Он је покушао да смири навијаче Селтика.

- Треба да остану смирени. Још од жријеба сам знао да ће се о свему одлучивати у реваншу, а ми га играмо на нашем "Селтик парку". Нисам шокиран овим што се десило, дуго сам у овом спорту и знам да се овакви резултати дешавају. Треба сви да останемо мирни. Остварени резултат нам мало компликује ствари, он може да разочара неке, али га прихватамо на прави начин, са жељом да поставимо све на своје мјесто у другој утакмици. Није важно ког нивоа је ваш ривал када се добро организује и све пошаље у одбрану. Додате томе и терен у онаквом стању и то вам онда отежа посао. Ипак, не паничимо. Знамо да имамо квалитет да прођемо даље. Држаћемо се заједно - додао је Роџерс.

Линколн Ред Импс, како је пуни назив клуба, основан је 1976. године и титулу шампиона освојио је 22 пута, од чега посљедњих 14 у низу. У европским такмичењима дебитовали су у сезони 2014/2015. против Торшавна гдје су испали укупним резултатом 3:6. Ипак, у посљедње двије сезоне успјели су да прођу прву рунду. Прошле године били су бољи од Санта Коломе из Андоре, али су онда испали од данског Митјиланда. Ове сезоне очигледно желе још боље резултате, а послије највеће побједе у историји клуба ни то није немогуће.

Колеџ Европа

Екипе са Гибралтара ове сезоне биљеже добре резултате у европским такмичењима. Поред Линколна који се бори за пласман у Лигу шампиона, у квалификацијама за Лигу Европе игра Колеџ Европа. Овај тим је у првом колу избацио јерменски Пјуник, а у другој рунди данас од 19 часова игра против АИК Стокхолма из Шведске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана