Дан када је свијет плакао за Сеном

B92
Дан када је свијет плакао за Сеном
Дан када је свијет плакао за Сеном

На данашњи дана навршава се 25 година од трагедије на стази Имола у којој је погинуо један од најбољих возача Формуле 1 свих времена, Ајртон Сена.

Бразилац је био и остао симбол Формуле 1, један од оних који ће се памтити за сва времена. Његов бескомпромисни и лудо храбар стил вожње је непоновљив.

Сена је током каријере возио за четири тима, Толман, Лотус, Мекларен и Вилијамс, имао је 80 подијума и укупно 41 побједу, као и три титуле свјетског првака, 1988, 1990. и 1991. Ко зна колико би их још имао да није погинуо у 34. години живота.

Те 1994. године Сена је тек био прешао у редове Вилијамса. Прве двије трке у сезони није завршио и тада је рекао како за њега сезона креће од Имоле.

Тај викенд на трци за Велику награду Сан Марина опамтиће се као један од најтрагичнијих у историји спорта. Много тога је указивало да ће се догодити трагедија и да су се ствару у то вријеме, прилично отеле контроли када је ријеч о безбједности самих актера трке.

Дан прије погибије Сене, на истој стази живот је током квалификација изгубио Аустријанац Роланд Раценбергер, када је при брзини од 310 километара на сат у кривини Вилнев ударио у заштитни зид.

Сена је отишао на мјесто трагедије и постоји прича о томе како му је тадашњи шеф медицинског центра ФИА Сид Воткинс сугерисао да напусти трке и оде на пецање, што је био њихов заједнички хоби.

"Ја не могу да живим без тркања", одговорио му је тада Сена.

Дан касније на трци, у седмом кругу на злогласној кривини Тамбурело, Сена је при брзини од 307 километара ударио у ограду. Није му било спаса, иако је пренешен у болницу у Болоњи. Свијет је остао без једног од највећих синова Формуле 1.

Свијет је туговао данима и годинама и сада послије 25 година, чланови породице Формуле 1 одају му дужну почаст. (Б92)

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана