Зоран Тегелтија, предсједник Кошаркашког Савеза Републике Српске

Слободан Дакић
Зоран Тегелтија, предсједник Кошаркашког Савеза Републике Српске

МРКОЊИЋ ГРAД - Предсједништво Кошаркашког савеза Републике Српске у сљедећем периоду посветиће много више пажње афирмацији рада са младим играчима у клубовима, али и организовању такмичења за млађе категорије.

- То је веома значајан сегмент, јер присутна је општа пракса да клубови из Српске, који се такмиче у Првој лиги РС и Лиги БиХ доводе старе ислужене играче из Србије и Хрватске, пошто у нашим клубовима нема довољно квалитетних кошаркаша за јака лигашка такмичења. Клубови морају да створе јаку властиту играчку базу, уколико желе дугорочно да обезбиједе добре резултате - изјавио нови предсједник Кошаркашког савеза Републике Српске Зоран Тегелтија.

* ГЛAС: Како оцјењујете тренутно стање у Кошаркашком савезу РС и квалитет кошарке у Српској, односно шта су највећи проблеми?

ТЕГЕЛТИЈA: Основни проблеми у раду свих клубова, па и савеза, су финансијска средства. Као што је познато, најзначајнији дио новчаних средстава клубови обезбјеђују из буџета локалних заједница, Министарства за породицу, омладину и спорт и спонзора. Због економске кризе многа предузећа су смањила своја издвајања за спорт. Због тога се готово сви клубови налазе у веома тешкој финансијској ситуацији, а све то се одражава на рад савеза. Морам нагласити да је КСРС један од најуређенијих савеза у Републици Српској. Основни проблем је што савез још боље мора бити организован и с циљем веће помоћи клубовима.

* ГЛAС: У Републици Српској у посљедњих неколико година изграђено је много нових дворана. Међутим, не може се бити задовољно бројем кошаркашких клубова, нарочито у источним дијелу Српске. Шта планирате да предузмете на том плану?

ТЕГЕЛТИЈA: Тачно је да ми у РС у овом тренутку имамо боље материјалне услове за кошарку него што је квалитет тимова који се такмиче. На стварању квалитета и афирмацији кошарке мора се учинити много више. Првенствено у раду с младима. Прије неколико година имали смо ситуацију да трећина екипа из Прве лиге РС игра у туђим дворанама. Сада имамо више дворана него што имамо екипа. То је посљедица времена када су тимови доводили играче из окружења, а запостављали рад с младима. Хитно морамо да афирмишемо кошарку у школама, у свим срединама и тренере који раде с младима. Кошаркашки савез мора да инсистира на томе да клубови организују све омладинске погоне и укључивање младих играча у такмичења за млађе категорије. Сада имамо праксу да неки клубови одустају од тих такмичења, што је недопустиво. Посебно су добро организована такмичења за младе у Подручном савезу Бање Луке. Та такмичења се морају унаприједити и добити већу пажњу, а нарочито медија.

* ГЛAС: Који ће бити стратешки правци у раду КС РС у сљедећем периоду?

ТЕГЕЛТИЈA: Кошаркашки савез мора да постане мјесто одакле ће се усмјеравати развој кошарке и помагати клубовима у њиховом раду. Кошарка мора да добије адекватно мјесто у друштву, првенствено у финансијском смислу, онолико колико има резултата, од локалног до републичког нивоа. Морамо подићи ниво такмичења у Првој лиги РС, а ту ћемо имати највише посла. Морам признати да можемо бити задовољни садашњим квалитетом такмичења, јер у посљедње три године ниједан клуб, који се пласирао из Српске у Лигу БиХ није испао. Планирамо да обезбиједимо и спонзора за такмичење, као и више медијске пажње. Покушаћемо да са РТРС-ом договоримо пренос бар завршнице такмичења у Првој лиги. Исту пажњу посветићемо и Купу РС, јер је то најмасовније такмичење. Тражићемо да такмичење има покровитељство са највишег нивоа власти.

* ГЛAС: Како оцјењујете сарадњу са Кошаркашким савезом БиХ? Има ли планова да репрезентације Републике Српске игра ревијалне мечеве?

ТЕГЕЛТИЈA: Ускоро ће се одржати Скупштина Кошаркашког савеза БиХ, гдје ће се изабрати нови чланови Предсједништва. Што се тиче репрезентације РС планирамо и даље да репрезентација одиграва ревијалне утакмице са репрезентацијом Прве лиге Србије, али и других лига у окружењу. Наставићемо са праксом одржавања годишњег сабора кошарке у Српској.

* ГЛAС: Има ли подјела у Кошаркашком савезу РС? Да ли су вашим избором задовољни сви клубови у Српској?

ТЕГЕЛТИЈA: Ја сам једногласно изабран за предсједника на приједлог Подручног савеза Бање Луке. На скупштини сам предлагао да се изабере предсједништво са мање чланова. Међутим, остао је садашњи број од 17 чланова, да би се удовољило захтјевима неких клубова. Док сам ја предсједник, у Кошаркашком савезу РС неће бити подјела и прегласавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана