Владо Јагодић - фудбалски универзалац

Славко Басара
Владо Јагодић - фудбалски универзалац

БAЊAЛУКA - Ријетки су појединци који су били фудбалери-голгетери, спортски директори, тренери и судије са FIFA знаком. Мало ко зна да је све ове функције, на високом нивоу, обављао, а и данас је тако на клупи Борца, млади стручњак Владо Јагодић. Фудбалски универзалац!

Са Борцем је као играч освојио два купа Републике Српске, 1995. и 1996. у финалима са Рудар Приједором и брчанским Јединством, а 2009. године је као тренер "црвено-плавих" узео овај трофеј.

- Посебно ми је драг трофеј из децембра 1995. године послије потписивања Дејтонског споразума, када смо у финалу пред 20.000 људи побиједили Рудар Приједор. Био је то велики ривалитет два клуба. Сигурно бисмо били освајачи Купа и 1994. да нам је дозвољено да играмо јер смо тада бити регистровани у СР Југославији - почео је причу Владо Јагодић.

Био је и стријелац другог гола за Борац по зимском амбијенту када је слика са Градског стадиона обишла цијели свијет.

- Нисмо тада били ни свјесни какву смо историју писали. Заиста је било велико задовољство играти пред 20.000 људи, играчи се осјећају испуњеним, то је био велики мотив за све. Успјели смо да побиједимо и пригрлимо трофеј који смо одбранили и годину касније. Гол постигнут у том финалу ми је један од најдражих у играчкој каријери. Подједнако ми је драг и тријумф у финалу против Радника 2009. године када сам сједио на клупи Борца - присјећа се Јагодић.

Био је спортски директор Бањалучана 2001. године када је Борац, по многим процјенама, имао најјачу екипу у БиХ.

- Нажалост, тада није била организована заједничка Премијер лига БиХ, а имали смо, гарантујем, најјачи тим, који би се прошетао премијерлигашким караваном. Годину касније клуб је напустило 18 играча, почели су да дувају неки други вјетрови. Послије нас шампион Српске је био Леотар, а онда је узео и титулу у БиХ, играо квалификације за Лигу шампиона. Такав клуб смо у Требињу добили са 3:1. Не бих имао ништа против да и у суботу буде идентичан резултат - нада се Јагодић, који је и 2008. године био спортски директор клуба који је постао шампион Српске и изборио повратак у Премијер лигу БиХ.

Прве двије сезоне заједничког шампионата на подручју дејтонске државе Јагодић је био у одијелу арбитра. Носио је FIFA знак, а судио је и историјски меч у Угљевику Рудар - Леотар 1:2, када су Требињци постали први шампиони Премијер лиге и изборили пласман у Европу. Тада је на терену био заједно са нападачем Душком Стајићем, којег данас тренира у Борцу.

- Сјећам се те утакмице, као да је јуче била. Леотар је постао шампион. Међутим, скинут сам са листе, без обзира на FIFA знак, без икаквог објашњења и образложења послије утакмице Орашје - Сарајево. Да се то није десило тада, сада не бих био ту гдје јесам. Неке ствари, када је суђење у питању, желим да заборавим. Нећу да се осврћем на то - каже Јагодић.

Ипак, пиштаљка му је била драга. Признаје да је био ближи судијском него тренерском позиву.

- Aмбициозан сам, видио сам себе на интернационалној листи јер сам први судијски испит положио 1984. године. Републичку категорију сам добио двије године касније, а савезну 1990. године. Шта вриједи сада причати о томе, судио сам 17 година и доживио сам такву неправду - исповиједа се стратег Борца, јесењег шампиона Премијер лиге БиХ.

Послије свега Јагодић је заволио тренерски позив.

- Радио сам као помоћник Драгана Вукше, Илије Миљуша, Ненада Гавриловића и Раде Јовичића. Они су увидјели да "имам штофа" и препоручили су ми да се бавим тренерским позивом. Послушао сам их и данас сам ту гдје сам. Ипак, када све саберем до сада, најлакше је бити фудбалер. Остале три функције, директорска, тренерска и судијска оптерећују много. И црпе енергију - искрен је Јагодић.

Борац ове сезоне гази све редом. Од када је Јагодић дошао на клупу умјесто Зорана Марића, "црвено-плави" су нанизали 13 утакмица без пораза у првенству. Учинак је заиста импозантан, никад га нико није постигао у досадашњим сезонама Премијер лиге.

- Наши резултати нису случајни. Имамо најбољи тим у елити и вјерујем да можемо да стигнемо до шампионске титуле, прве у заједничком првенству. Имамо квалитет и снагу за то - сигуран је у себе и своје играче фудбалски маг са Градског стадиона, који је једно вријеме обављао и функцију директора овог спортског здања у граду на Врбасу.

У животу и спорту је много неправде, а Јагодић је једну такву осјетио добро на својој кожи 2009. године.

- Према резултатима у прољећном дијелу Премијер лиге БиХ били смо најбољи у полусезони, освојили смо Куп Републике Српске, остварили најбољи пласман у бх. елити до тада. A онда сам једноставно смијењен са мјеста шефа стручног штаба без икаквог разлога и појашњења. Ти који су то тада урадили нека се стиде - рекао је на крају Владо Јагодић, фудбалски универзалац.

Леотар

У суботу, у посљедњем колу јесењег дијела Премијер лиге БиХ, Борац гостује на "Полицама" код Леотара.

- Идемо у Требиње, као и до сада на свако гостовање, с циљем да побиједимо и донесемо три бода. То за сада нисмо урадили само против Олимпика. Знамо да Леотар на свом терену игра чврсто и ријетко препушта гостима бодове, али ми вјерујемо у себе и своје квалитете, односно моћи - оптимиста је Јагодић.

Захвалност свима

Фудбалери Борца ове јесени срушили су многе рекорде у Премијер лиги и поставили високе стандарде које ће мало који клуб моћи да прескочи сљедећих година.

- Наше најјаче оружје је колектив и одлична атмосфера у свлачионици. Овим путем желим да захвалим навијачима, управи, менаџменту, играчима и помоћницима у стручном штабу: Слободану Старчевићу, Радовану Гајићу, Милораду Билбији, Мили Јовичићу, Драшку Жижићу, Мирку Раковићу, Синиши Ћебићу и Ненаду Драгојевићу - истакао је Јагодић.

Лична карта

Име и презиме: Владо Јагодић

Датум и мјесто рођења: 22. март 1964. године у Градишци

Број на дресу: девет

Мјесто у тиму: нападач (једно вријеме штопер)

Висина: 181 цм

Тежина: 79 кг

Играчка каријера: Задругар, Лијевче, Слога (Горњи Подградци), Лакташи, БСК, Рудар (Љубија), Козара, Борац, Морава (Ћуприја).

Тренерска каријера: омладински погон Борца, помоћни тренер у Борцу у четири наврата, Будућност (Српски Милановац), Лакташи, Борац, Љубић, Борац.

Трофеји: два пута шампион Републике Српске 2001. и 2008. (спортски директор), три купа Републике Српске 1995. и 1996. (као играч), 2009. године (као тренер), јесењи шампион Премијер лиге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана