Срећа стала у осмини финала

Славко Басара

БAЊAЛУКA - Кадетска селекција Фудбалског клуба Борац (дјечаци рођени 1994. и 1995. године) остварила је запажен успјех на традиционалном, 36. "Готија купу" у Шведској пласманом у осмину финала у конкуренцији 188 клубова.

Бањалучанима је замало измакао пласман у четвртфинале, јер су у седмој утакмици на незваничном омладинском свјетском клупском шампионату изгубили од шведског Мариштада са 0:1, а противник је постигао побједоносни гол из пенала.

- Ово је за нас велико искуство. Част је бити учесник "Готија купа" у конкуренцији клубова из цијелог свијета. Недостајало нам је мало спортске среће да уђемо скроз у завршницу такмичења. И пласман у осмину финала је изврстан успјех - рекао је тренер кадета Борца Жељко Врањеш.

Срби из Шведске Жељко Мартић и Драган Ивановић организовали су долазак Бањалучана у Скандинавију и били им стално на услузи. Они су регулисали и котизацију за учешће на турниру, односно смјештај бањалучке експедиције у Гетеборгу.

- Овим путем желим да им захвалим на подршци који су нам пружили. Морам да истакнем још три наша сународника, Aлександра и Владимира Продановића, односно Дану Лопатића, који су стално били с нама. Они су организовали и групу навијача са српским обиљежјима која нас је пратила из утакмице у утакмицу - рекао је Саша Предраговић, вођа пута.

На отварању такмичења виђен је прави спектакл. Стадион у Гетеборгу је био пун као шипак, окупило се 55.000 гледалаца.

- Све је изгледало спектакуларно на отварању такмичења на којем је наступило више од 1.600 клубова из 70 земаља. У Гетеборгу има више од 100 терена на којима се играо "Готија куп". Надамо се да ћемо и сљедеће године учествовати на овом скупу, који је иначе, као Свјетско првенство, одлично организован - казао је Предраговић.

У групи 44 Борац је побиједио шведске екипе Снестроп (4:0, Предраговић два, Кузмановић, Вујичић) и Aлвсјо (3:2, Савић два, Ђурђић), а поражен је од ирског Дундалка (0:3). То је било довољно да се прође у други круг, у којем је први ривал био норвешки Спринт Јелој. Било је 1:1 (стријелац Јотановић), а Борац је побиједио на пенале, 5:3.

Послије Норвежана ривал је био њемачки Лубек, којег је Борац декласирао са 6:0 (Савановић 2, Предраговић, О. Савић, Вујичић, Комљеновић). Потом су Бањалучани били бољи и од колумбијског Сан Кристобала (4:1, Комљеновић, О. Савић, Савановић, Кузмановић). У седмом мечу су поклекли против већ поменутог Мариштада, 0:1. 

Састав

За Бањалучане су на 36. "Готија купу" наступали: Стеван Трнинић, Данило Вуковић, Aлександар Кондић, Дарко Дејановић, Душан Комљеновић, Милош Ђурђић, Душан Ћурковић, Озрен Савић, Aлекса Вујичић, Радош Јотановић, Срђан Барашин, Немања Регода, Федор Предраговић, Милош Ивић, Срђан Ждеро, Душан Стевандић, Игор Кузмановић и Михајло Савановић.

Тренер је био Жељко Врањеш, вођа пута Саша Предраговић, а представник родитеља Горан Кузмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана