“Славија” обиљежава 110 година богате фудбалске традиције

Срна
“Славија” обиљежава 110 година богате фудбалске традиције

Источно Сарајево - Фудбал се на подручју Сарајева игра више од једног вијека, што најбоље илуструје богата историја Фудбалског клуба “Славија” из Источног Сарајева, који ће ове године прославити 110 година постојања.

Почетак фудбала у БиХ везује се за 1903. годину, када је донесена прва фудбалска лопта, а организован развој овог спорта у Сарајеву почиње 1908. године, када се група ученика шестог разреда гимназије /данашњи други разред средње/ упознала о правилима игре и почела активно да тренира.

“Славија” је најстарије и најуспјешније спортско друштво у Сарајеву до Другог свјетског рата - напомиње историчар Александар Костовић, који за себе каже да је и сам, од малена, “заражен вирусом” навијања за тај клуб.

“Пошто сам историчар по струци, истраживање жСлавијеж је кренуло као неки вид хобија. Наишао бих на чланак о овом спортском друштву и сачувао”, објашњава Костовић за Срну, појашњавајући да је у почетку имао увид само у опште ствари које су свима биле доступне.

Са дигитализацијом Народне библиотеке Србије, која је омогућила увид у архивска издања штампе до Другог свјетског рата, Костовић је кренуо да истражује историју “Славије” на страницама “Политике”, “Времена” и “Правде”.

“Дешавало ми се да останем читаву ноћ претражујући те архиве док не бих нашао неки занимљив текст. Онда сам увидио да треба да почнем скупљати материјал за књигу о историји жСлавијеж, која би требало да свјетлост дана угледа до краја ове године”, наводи Костовић.

Дио грађе за књигу грађани Источног Сарајева могу да виде у наредних мјесец дана у форми изложбе “Славија 1908 - Великани прошлог времена”, која је 13. јуна постављена у кафићу “Елефант”.

Он појашњава да изложба кроз пет цјелина показује развојни пут “Славије”, од чега три временске цјелине покривају период од оснивања клуба 1908. године до краја тридесетих година 20. вијека.

Четврта цјелина посвећена је изласку “Славије” у Европу, а пета најзначајнијим именима овог клуба, међу којима је и најуспјешнији играч свих времена Славко Загорац.

“Средњошколски спортски клуб” био је први незванични назив симпатичне спортске дружине гимназијалаца, која је, осим фудбала, била зачетник и многих других спортских дисциплина у Сарајеву попут лаке атлетике, планинарства, скијања, тениса, бокса, коњичког спорта и ватерпола.

Кад је ријеч о фудбалу, према подацима којима располаже Костовић “Средњошколски спортски клуб” за противника у првим утакмицама имало је аустријске војнике 84. пуковније на служби у Сарајеву, а прво гостовање било је у Сплиту 1912. гдје су двије утакмице одигране са “Хајдуком”.

“На Главној скупини клуба одржаној 10. септембра 1913. године донесена је одлука да се клуб назове жСрпски спортски клубж и под тим именом је функционисао и за вријеме Првог свјетског рата у далекој Одеси гдје су се, под вођством Стеве Геровца, окупили наши добровољци који су се тамо затекли”, наглашава Костовић.

Данашње име клуба, датира од 1921. године, када креће послијератни период стабилизације и стварање модерног спортског друштва “Славија” што је симболизовало тадашњи период славенства и уједињења јужних Словена.

Према његовим ријечима, након Првог свјетског рата “Славија” је са сарајевским “Хајдуком” и “САШК-ом” направила игралиште на Скендерији на коме су играли до изградње сопственог стадиона на Маријин двору, који је свечано отворен 3. маја 1925. године, и био најмодернија спортска грађевина тог времена у Сарајеву.

“Дресови у којима се наступало су прво били боје прашке Славије - црвени, да би двадесетих година спортска опрема у којој се наступало била црно-бијела, а највеће успјехе жСлавијаж је постигла играјући у плавим дресовима тридесетих година прошлог вијека”, истакао је он.

“Славија” од 1929. године постаје доминантан клуб из Сарајевског подсавеза, тако да већ тридесетих година прошлог вијека почињу редовно да играју лигу Краљевине Југославије, а два пута су се борили и за титулу државног шампиона.

Костовић је изнио занимљиву чињеницу да је на прослави 30 година рада клуба присуствовао и предсједник Владе тадашње Краљевине Југославије Милан Стојадиновић, уз бројне госте из земље и иностранства.

Славија је 1940. године била први клуб из БиХ који је одиграо неку европску утакмицу у тадашњем најзначајнијем “Митропа /Средњоевропском/ купу” против славног мађарског “Ференцвароша”.

“Прву утакмицу на домаћем терену жСлавијаж је сензационално побиједила 3:0, док је у другој утакмици у гостима изгубила са 11:1”, наводи Костовић.

Послије Другог свјетског рата, нове комунистичке власти угасиле су “Славију” без икаквог објашњења, а обнова клуба је морала да сачека ратну 1993. годину.

До 2004. године Фудбалски клуб “Славија” из Источног Сарајева такмичила се у Првој и Другој лиги Републике Српске, а у сезони сезони 2003/04. са освојеним првим мјестом обезбијеђен је улазак у Премијер лигу БиХ.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана