Рукометна репрезентација БиХ по први пут на ЕП

nezavisne.com
Рукометна репрезентација БиХ по први пут на ЕП

Мушка рукометна репрезентација БиХ по први пут у историји пласирала се на Европско првенство побједом над Чешком са 24:23.

Бх. рукометаши су одлазак на Еуро 2020. године изборили као једна од најбољих трећепласираних екипа у групи, а вечерас су на крилима фантастичног Николе Прцеа савладали у гостима селекцију Чешке са 24:23.

И пораз у посљедњем шестом колу неби скупо коштао „змајеве”, које је побједа и реми сигурно водио на ЕП. На крају се испоставило да је вечерашња побједа и тријумф у Минску над Бјелорусијом на старту квалификација био довољан да се нађу наредне године у Аустрији, Норвешкој и Шведској.

Поред свега изабраницима Билала Шумана поклопили су се резултати из осталих група. Пољска је била боља од Израела, Исланд од Турске, С. Македонија од Грчке, док су Црногорци побиједили Украјину, што је на крају омогућило да бх. рукометаши буду међу четири најбоље трећепласиране екипе из осам група.

Што се саме утакмице тиче било је то много боље издање БиХ него прије неколико дана против Бјелорусије. У првом дијелу бх. тим је сјајно играо одбрану, а у нападу су били расположени Прце, Панић и Овчина, а голом Перића на одмор се отишло са голом предности за БиХ (11:10).

У другом полувремену се наставило играти гол за гол, све до 53. минути када су Чеси по први пут повели са два разлике (21:19). Ипак, змајеви су се брзо вратили изједначили,а у 56. минути голом Хасељића повели (22:21), те се ушло у драматичну завршницу. На крају голом Карачића БиХ је повела и тако осигурала пласман на историјски Еуро. Феноменалну утакмицу одиграо је Прце са 10 постигнутих голова.

Оно што је занимљиво јесте да су се све селекција из региона избориле пласман на завршницу шампионата Старог континента. Након Хрватске, Словеније и Сјеверне Македоније визу за Еуро 2020. осим БиХ вечерас су визирале и репрезентације Србије и Црне Горе које су биле боље од Швајцарске односно Украјине. Биће то по први пут у историји да ће на првенству играти све селекције са Балкана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана