Мирољуб Кременовић, најбољи спортиста Републике Српске за 1992. годину: Најљепше је бити први

Дарко Пашагић
Мирољуб Кременовић, најбољи спортиста Републике Српске за 1992. годину: Најљепше је бити први

БAЊAЛУКA - Част да први понесе епитет најбољег спортисте Републике Српске ратне 1992. године припала је Мирољубу Кременовићу. Сјајни каратиста је са репрезентацијом Југославије на Свјетском првенству у шпанској Гранади освојио четврто мјесто у обје конкуренције, појединачној и екипној.

- Тешка су то времена била. Рат је бјеснио на све стране. Спортисти су ишли на ратишта, а границу је било готово немогуће прећи. Ипак, некако сам успио авионом стићи до Београда, одакле сам отпутовао на Свјетско првенство у Шпанију. То путовање ће ми заувијек остати у сјећању, као и велики успјех у Гранади. Многи моји пријатељи нису вјеровали да ћу се вратити и са чуђењем су ме гледали када сам дошао у Бањалуку. Међутим, пресудио је патриотизам јер једноставно нисам хтио да оставим свој народ када му је било најтеже - рекао је први најбољи спортиста Републике Српске Мирољуб Кременовић.

Завршна свечаност избора најбољих за 1992. годину одржана је 8. јануара 1993. у препуној дворани Дома културе (данашњи Бански двор). Те године о ранг-листи одлучивао је жири у којем су били: Средоја Зекановић (предсједник), Драган Данелишен, Драган Деспотовић, Мирослав Дрндаревић, Миодраг Живановић, Бранко Лазаревић, Остоја Марјановић, Момо Попарић, Душан Поповић, Небојша Радмановић и Петар Црнадак.

- Никада нећу заборавити дан када сам проглашен за првог најбољег спортисту Републике Српске и на њега ћу бити поносан читав живот. Бити први у нечему сан је свакога, а поготово спортисте. A када се свему томе дода да сам био први од свих, онда мојој срећи и задовољству није било краја. Зато је то за мене био историјски догађај, који ми је представљао касније велику обавезу, али и био прави путоказ да нисам погријешио када сам само осам година захваљујући свом брату Раденку почео да тренирам у Карате клубу "Раде Личина" - нагласио је Кременовић.

Он је истакао да је Избор спортисте Републике Српске традиција која на најбољи начин вреднује резултате свих спортиста који су се претходних 365 дана трудили и постизали одличне резултате.

- Организација Избора спортисте сваке године је боља и боља захваљујући људима из "Гласа Српске", који се несебично труде да све протекне у најбољем реду. Свакако, тежак задатак пред собом има и жири, којем није нимало лако да из мноштва добрих резултата издвоји оне најбоље. Оно што је најбитније истаћи је то да сви они који се нађу на листи улазе у историју спорта на овом простору и да им је то свакако велики подстрек за наставак каријере - истакао је на крају Кременовић. 

Најбољи 1992.

1. Мирољуб Кременовић              каратиста

2. Драшко Божић                           спортски пилот

3. Младен Грујић                            смучар

4. Горан Ђукић                               фудбалер

5. Мехмедалија Мулабдић          рукометаш

6. Танасије Куваља                      аутомобилиста

7. Никола Бојић                            спортски пилот

8. Душица Стопајник                   кошаркашица

9. Драган Вуковић                       кошаркаш

10. Жељко Петровић                   атлетичар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана