Друга манифестација “Сајам спорта”: Насмијана дјечија лица наше највеће богатство

Никола Лучић
Друга манифестација “Сајам спорта”: Насмијана дјечија лица наше највеће богатство

Бањалука - Да су бављење спортом и здрав начин живота најбољи рецепт за правилан развој најмлађих, главне су поруке са другог по реду “Сајма спорта”, који је у петак, у организацији Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске, одржан у Бањалуци.

Манифестација је окупила око 40 спортских савеза, десетак факултета, Завод за медицину рада и спорта, као и произвођаче спортских реквизита, опреме и прехране, који су се потрудили да на најбољи начин представе спорт Српске. Посјетиоци су могли да упознају и бившег ватерполисту Дарка Удовичића, одбојкаше Владимира Батеза, Жељка Танасковића и Слободана Бошкова, њиховог некадашњег учитеља Зорана Гајића, рукометаша Предрага Перуничића... Ипак, најтраженији су били они најактуелнији - џудиста Немања Мајдов и промотор овогодишњег сајма, најбоља одбојкашица свијета Тијана Бошковић. Свјетски, а наши. Тим ријечима најлакше је описати шампионе из Источног Сарајева и Билеће. Дјевојка и момак који су нас обрадовали безброј пута стрпљиво су потписивали аутограме и фотографисали се са клинцима, који су пажљиво упијали сваки њихов покрет и слушали сваку ријеч.

- Велика ми је част што сам другу годину заредом овдје и што могу да помогнем развој нашег спорта. Сви велики шампиони су дошли на сајам и то је доказ да се спорт у Српској развија и идем правим путем. Сајам спорта је највећа манифестација која се тиче спорта Српске и као такву треба да је подржимо, посебно због младих људи који крећу нашим стопама - рекао је Мајдов.

Министарка породице, омладине и спорта Соња Давидовић нагласила је да ће сајам сматрати успјешним уколико бар једно дијете сутра задужи чланску карту и крене на тренинге било којег од 40 спортова који су представљени.

- Изузетно ме радује што су наши најмлађи суграђани били најбројнији, желим им да заволе спорт и уживају у оваквим дружењима, гдје имају прилику да кроз игру схвате колико је важно бавити се спортом. Често истичем да су дјеца у фокусу нашег интересовања, јер акценат стављамо на развој предшколског и школског спорта. Наравно, велику захвалност дугујемо и Тијани, која је, и поред бројних обавеза, ипак успјела да издвоји вријеме и пружи подршку организацији, као и осталим спортистима који су дошли да подрже сајам - рекла је Давидовићева.

Међу учесницима и демонстраторима свог спорта били су и чланови џијуџицу клуба Минотаур из Бањалуке Андреј и Марко, који се већ пет година баве овом борилачком вјештином.

- Лијепо нам је било, ту је доста наших вршњака и упознали смо доста нових другара. Наставићемо да се бавимо џијуџицуом. Једва чекамо идући тренинг - рекли су углас млади спортисти.

Своје мјесто на сајму имали су и чланови Атлетског клуба Прњавор, међу којима и једна од најмлађих, али и најперспективнијих атлетичарки Јована Радуловић, која редовно учествује на митинзима за најмлађе. 

- Атлетику тренирам двије године и највише волим овај спорт. Сигурно ћу наставити и једва чекам наредна такмичења - изјавила је Радуловићева.   

Подршку манифестацији пружио је и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, који је нагласио да је спорт један од приоритета тренутне администрације.

- Бањалука је град спорта, јер имамо више од 250 спортских клубова, удружења и асоцијација. Зато смо наше активности које се тичу спорта знатно проширили, много наде полажемо у пројекат “Спорт у школама”. Спорт у Бањалуци, али и у цијелој РС, треба и мора да буде на највишем нивоу, па ћемо и убудуће чинити све на његовој даљој промоцији - закључио је Радојичић.

Сарадња са Србијом

“Сајам спорта” у Бањалуци настао је по узору на онај у Београду, па је од изузетне важности сарадња два министарства у владама Србије и Републике Српске. Један од зачетника “Сајма спорта” у Београду, прослављени одбојкаш Владимир Батез у пракси развија специјалне и паралелне везе у области спорта Српске и Србије, па је као покрајински секретар за спорт и омладину Војводине дао велики допринос покретању сајма у Бањалуци.

- Увек ми је драго када видим толико младих на једном месту. Они су будућност друштва, за њих живимо и морамо тако да се понашамо. Талентована смо нација, то показују и доказују резултати, а оваква дружења су лепа прилика да приволимо још деце да крену стопама својих идола - рекао је Батез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана