Дијана Васић, најтрофејнија одбојкашица у БиХ: Све медаље припадају кћерки

Данијел Радујковић
Дијана Васић, најтрофејнија одбојкашица у БиХ: Све медаље припадају кћерки

Бањалука - Одбојку у РС и БиХ протеклих двадесетак година обиљежила је најтрофејнија принцеза међу брчанским "принцезама" Дијана Васић, која је за 21 годину бављења овим спортом освојила толико трофеја, медаља и личних признања да мора озбиљно размислити о прављењу посебне просторије да би их груписала на једно мјесто.

Она се у 34. години опростила од активног играња, а то је урадила у великом стилу, са још једном титулом шампиона БиХ, коју је освојила са својим Бимал Јединством. Први контакт са одбојкашком лоптом, која је била њен најбољи друг двије деценије, имала је 1996. године. Тада је дошла на први тренинг Јединства, а заједно су расли и ускоро успоставили доминацију на домаћим теренима. Најтрофејнија је играчица на овим просторима и њено име остаће заувијек записано у алманасима одбојке РС и БиХ.

- Сјећам се када смо се окупили у тадашњој дворани Партизана која је била неадекватна за тренирање. Од тада је све кренуло узлазном путањом, ушли смо у Прву лигу, а већ од сезоне 1998/99. почеле су да се нижу титуле. Када је формирана заједничка лига, први дио нисам била ту, играла сам у Хрватској, касније сам била у Раднику и тада смо освојили Куп РС. Од 2001. до 2003. сам играла Прву А лигу Србије и Црне Горе. Затим, од 2006. сам поново у Јединству, гдје сам освојила 11 титула, девет купова БиХ и ко зна колико трофеја у првенству и Купу РС - истакла је Васићева.

Све то није прошло незапажено, јер је 2007. године изабрана за најбољег спортисту Српске, а годину касније и БиХ. Поред тога још три пута је била међу десет најбољих у РС.

- Постала сам прва одбојкашица са титулом најбољег спортисте Српске. Тада сам од савеза добила златник за развој одбојке, а касније за 20. рођендан сребрењак. Пуно ми значе индивидуална признања. Ово је колективни спорт и када се неко издвоји са толиким бројем признања значи много. Свако од нас би пожелио да има признање више. Колегинице ми говоре да морам отворити једу собу за све то. Дефинитивно морам, имам више од 40 медаља, индивидуалних пехара, диплома, великих статуа, златника... Стварно не знам гдје ћу све то да ставим, али сада имам времена да размислим о свему - додала је Дијана.

Већину каријере провела је у Брчком, али играње у Хрватској и посебно Србији остаће јој у лијепом сјећању.

- То је био мој први одлазак од куће, нови живот, окружење и друштво. Моја екипа Србијанка је у јакој конкуренцији Звезде, Поштара и осталих завршила на високом шестом мјесту, тако да ми је тај одлазак остао у врло лијепом сјећању. Имала сам сјајну екипу и у Хрватској, то су сада све репрезентативке. Све су плакале када сам одлазила кући, са њима сам и даље у контакту - истакла је Васићева.

Имала је доста понуда да оде у иностранство, али, како је казала, није се покајала што је остала у Брчком.

- Када сам се вратила и Ваљева упознала сам садашњег супруга, вјенчали смо се. Било је доста понуда из иностранства, али ријешила сам да останем и каријеру градим код куће. Нисам хтјела да се одвајам од мужа и породице и нисам се покајала. Срећна сам и задовољна, остварила сам се у одбојци БиХ и мислим да ће моје име остати записано и то ми пуно значи - казала је Васићева.

Пуно обавеза није је спријечило да завршити факултет физичке културе, али и да оснује породицу.

- Спорт сам схватила као посао, то је обавеза коју мораш да испуниш. Било је успона и падова, а наше је да све изнесемо на најбољи начин. Породица ми је била изузетно велика подршка, супруг и кћерка касније. Када сам њу родила, све што сам освојила је њено, она ужива у томе. Било је тешко послије порођаја, она је ишла са мном на припреме, не знам да ли бих сад то могла да поновим. Међутим, имала сам циљ да се вратим, биле су то слатке муке. Када имаш циљ и себи нешто зацрташ онда се може све - рекла је Васићева.

Иако је током каријере освојила много трофеје, посљедња сезона остаће јој заувијек у срцу.

- Са пехаром у руци сам се опростила од одбојке. То је био циљ клуба. Издвојила бих учествовање у Лиги шампиона. Од 2005. сам играла у Европи, било је ту доста мечева са репрезентацијом, а слушати химну Лиге шампиона је велика част и задовољство. Те утакмице су ми најзначајније, јер смо ми млад клуб са скромним условима - закључила је Васићева.

Тренерска каријера

Васићева се намјерава бавити тренерским послом, а ради у пионирској репрезентацији. Нада се да ће имати понуда након разговора са људима у савезу и клубу. Сматра да овдје има доста талента, али да су проблем финансије.

- Велики проблем је и одлазак младих играчица, сваки већи таленат игра за неку другу државу. Милим да бисмо били у средини свјетске одбојке да сви играју за нас. Све је то посљедица слабих финансија, клупских и у савезу. Увијек напомињем да смо земља у рзавоју - казала је Дијана.

Вјерује у Јединство

Играчки више неће помагати свом Бимал Јединству, али вјерује да ће клуб наставити доминацију у БиХ.

- Имамо круг људи који врло добро раде свој посао, управа и предсједништво. Нису још обављени разговори са играчицама, неке ће отићи, тим ће бити у мало измијењеном саставу. Имамо наших талената и мислим да неће бити проблем за Јединство идуће сезоне - рекла је Васићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана