Дарко Љубојевић, потпредсједник ФС БиХ: Са Чеферином брже до Балканског купа

Дарко Пашагић
Дарко Љубојевић, потпредсједник ФС БиХ: Са Чеферином брже до Балканског купа

Бањалука - Доласком Словенца Александера Чеферина на чело Европске фудбалске федерације (УЕФА) стичу се сви предуслови да веома брзо заживи такмичење у којем би заједно наступили најјачи тимови из некадашње СФРЈ.

Истакао је ово потпредсједник Фудбалског савеза БиХ Дарко Љубојевић.

- Већ дуже вријеме су вођени састанци са овом темом. У неколико претходних разговора било је јасно да Чеферин има добру вољу да дође до формирања такмичења које би обухватало земље настале распадом бивше Југославије и то сада треба искористити. Он је стално истицао да би на овај начин био побољшан квалитет клупског фудбала на овом простору, а самим тим дошло би до јачања квалитета и репрезентативних селекција - нагласио је Љубојевић.

Рекао је да за сада треба створити још низ предуслова да би дошло до организовања такмичења.

- Већ дуже вријеме разрађујемо модел такмичења, али је испред нас пуно замки. Прије свега проблем безбједности за све учеснике, прихватљиви термини за његово одржавање, сам формат такмичења, економски моменат у смислу ко и како би финансирао то такмичење и број учесника. Бројне су недоумице - каква би била награда за побједника, да ли би ишао у Лигу шампиона или Лигу Европе, шта би се дешавало са домаћим такмичењима. Једно вријеме у оптицају је била могућност такмичења које би уз земље бивше Југославије обухватало и клубове из Румуније, Грчке, Мађарске и Турске, али нисмо успјели да је финализујемо - наставио је Љубојевић.

Посљедњи састанак о овој теми одржан је у јулу у Москви.

- Тада смо се сложили да би требало оформити Балкански куп, у којем би играли само тимови из земаља бивше Југославије. Из сваке земље наступила би два, три или четири представника. Систем такмичења био би сличан Лиги шампиона. Прво коло би било елиминационо, а онда би биле формиране највјероватније четири групе, чији би побједници ишли у полуфинале, а послије тога било би играно финале - додао је Љубојевић.

Кокеза

Послије јулског састанка у Москви предсједник Фудбалског савеза Србије Славиша Кокеза је нагласио да је оснивање заједничког такмичења на Балкану све извјесније.

- То такмичење могло би да заживи већ од сезоне 2018/19. и у њему би наступили тимови из шест земаља, Црне Горе, Македоније, Словеније, БиХ, Хрватске и Србије, с тим што не би сви имали исти број представника већ би то било различито у зависности од квалитета лиге. Шампион тог такмичења добио би 2,5 милиона евра, а десетак најбољих минимално по 700.000 евра. Такмичење не би угрожавало домаћа првенства и највјероватније би било играно од фебруара до маја - рекао је Кокеза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана