Вјежбе са фитнес-инструкторком Лидијом Љубичић: Правилна исхрана, правилно изведене вјежбе и доста течности дају резултате

Глас Српске
Вјежбе са фитнес-инструкторком Лидијом Љубичић: Правилна исхрана,  правилно изведене вјежбе и доста течности дају резултате
Вјежбе са фитнес-инструкторком Лидијом Љубичић: Правилна исхрана, правилно изведене вјежбе и доста течности дају резултате

Велики број жена има проблем са бедрима и задњицом. Иако се генетика не може промијенити, може се утицати на постотак масног ткива. Без обзира на то којем типу тјелесне грађе припадамо, уз тренинг и правилну исхрану можемо промијенити наш изглед.

Неке жене генетски имају предиспозицију јачих бедара, али разним спољним чиниоцима додатно позитивно или негативно утичу на дефиницију и укупан физички изглед.

Лоша циркулација је један од најчешћих разлога дебљања жена у подручју бедара. Због недостатка физичке активности долази до накупљања масти. Исхрана која се базира на уносу лоших угљених хидрата, слатких и газираних пића и масноћа доприноси погоршању ситуације. Вјежбањем се може смањити укоченост и непрокрвљеност појединих дијелова тијела.

Неки од главних разлога зашто жене не успијевају да имају ноге какве желе су сљедећи:

1. Превише кардио вјежби

Важан су дио сваке фитнес рутине, али ако је тренинг базиран углавном на кардио вјежбама то значи да ће особа имати нижи удио мишићне масе јер превише мишића представља сметњу за кардио вјежбе, будући да је особа с већом масом теже покретљива.

Стога, ако  је циљ добити више мишића на ногама, предност треба дати вјежбама снаге.

2.  Премало истезања

Да би се изградили мишићи потребно је ангажовати апсолутно сваки мишић на ногама, а то се може постићи тако да се често мијењају вјежбе које се изводе и обавезно је истезање  прије и послије тренинга.

3.  Ништа од мишића без правилне исхране

Тужна истина је да је врхунске резултате немогуће постићи без прилагођене исхране. Свако има мишиће, али од количине масних наслага на тијелу зависи хоћемо ли или нећемо видјети те мишиће. Наравно, вјежбањем се удио масног ткива може смањити, али никад довољно да би мишићи били добро видљиви. Стога је за лијепо дефинисане мишиће на ногама битна исхрана. Пожељни су протеини, поврће, сложени угљени хидрати.

4. Дјелују само правилно изведене вјежбе

 Ако се вјежбе не изводе правилно, никада се неће видјети толико жељени мишићи.  Потребно је да тренер покаже како правилно изводити вјежбе, а касније самостално провјеравајте своје покрете на огледалу.

 

Савјет

Пити доста течности

 

Конзумирање  воде је од виталне важности за здравље. Људско тијело се састоји у просјеку од 55% до 78% воде. Јесте ли знали да су ваше ткиво и ваши органи такође у већој мјери од воде?

Мишић - 75% воде

Мозак - 90% воде

Кост - 22% воде

Крв - 83%

Вода има важну улогу у одржавању нашег тијела здравим. Свакој ћелији нашег тијела потребна је вода, а то је довољно добар разлог да је редовно пијете. На примјер, ако мозак не добије довољно воде, неће моћи нормално да функционише, што може узроковати главобољу или умор. Дакле, сљедећи пут када осјетите главобољу или умор попијте воде јер то може бити први знак дехидрације.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана