Савјети психолога Снежане Јонџе: Нагласите дјетету да га волите и да оно није криво за развод

Александра Маџар
Савјети психолога Снежане Јонџе: Нагласите дјетету да га волите и да оно није криво за развод

Развод брака је значајна одлука за партнере и за већину је то одлука па онда и процес који је веома непријатан, стресан и често болан. Када брачни партнери имају и дјецу, те и родитељску улогу, развод постаје један од већих изазова.

Будући да су разводи родитеља са малољетном дјецом све чешћи, психолог Снежана Јонџа сматра да је важно да причамо о томе шта родитељи могу да ураде да умање штету коју развод има по дијете и да олакшају дјетету процес развода и привикавање на нову животну ситуацију. Управо на ту тему Снежана је говорила у овом броју “Гласовог” додатка.

- Развод може изазвати код деце разне емоције. Могу се осећати тужно, љуто, забринуто, збуњено али могу осетити и олакшање и срећу уколико је развод довео до прекида сталних свађа и родитељи постану доступнији и расположенији. Нека деца кроз развод прођу без неких већих проблема и привикну се на новонасталу ситуацију, поготово ако је новонастала ситуација боља од оне претходне. У случају да нека деца кроз развод пролазе тешко и носе дуго последице и ожиљке онога што се током и након развода дешавало - објаснила је Снежана.

Родитељи се некада питају како да дијете припреме за развод и како да се поставе према дјетету како би му олакшали ситуацију и процес развода. Снежана је дала неколико савјета шта то родитељи могу да ураде.

-        Тек када будете донели одлуку, разговарајте са дететом и реците му да сте одлучили да се разведете. Немојте улазити у детаље јер детаљи могу бити болни за дете слушајући детаље вашег партнерског односа који се не тиче њега. Важно је нагласити да се ради о заједничкој одлуци и детету не говорити ко је “крив”. Дете и након развода треба да има оба родитеља и да их тако и доживљава, да су обоје ту и да није једно од њих криво што се “растурила породица” или “што је оставио другог родитеља самог”. Ситуација у којој дете почне да се брине око односа самих родитеља, је веома штетна за дете. Дете се ту не пита а има доживљај као да би могло нешто да промени. То је за дете веома тешка и тескобна ситуација. Зато избегавајте да пред дететом оптужујете једно друго и да говорите да је неко желео, а неко не, развод, већ детету презентујте да је развод споразуман и тога се држите и у будуће.

-        Обавезно детету нагласите да оно није криво за развод. Родитељи некада подразумевају да дете није криво и ни не помишљају да би дете могло тако да доживи њихов развод али је истина да велики број деце себе криви за развод брака. Помисле да су они нечим допринели, да су били бољи да се родитељи не би толико свађали и слично. Кривица за развод брака уме да буде веома дуго присутна код деце и да их прати дуго година након развода. Да се то не би догодило обавезно детету јасно реците да није криво и то понављате с времена на време.

-        Често питајте дете како се осећа и допустите му да прича о томе, да плаче, да се љути, дури, да некада не жели да прича са вама, да се повуче и ћути. Развод је веома тежак период за децу и деца пролазе кроз различите фазе док не прихвате ситуацију и не прилагоде се. Немојте му забрањивати да буде тужно јер разводом свако дете нешто губи. Немојте му забрањивати да буде љуто јер развод угрожава његов живот какав га познаје. Немојте му забрањивати да се осећа уплашено јер не зна шта га све чека и како ће изгледати живот који следи. Немојте му забрањивати да буде разочарано јер већина деце одраста надајући и очекујући се да ће имати срећну и хармоничну породицу а разводом се та нада губи. Будите ту и допустите детету да испољи и каже како се осећа јер ако ви можете то да чујете и будете ту, дајете могућност детету за доживљај сигурности и осећај да није несхваћено и усамљено. Дајете детету могућност да кроз емоције које вам испољи, каже  вам о чему све размишља те да вам да шансу да му помогнете да разуме боље ситуацију, да сазна шта ће се дешавати следеће, да му одговорите на све недоумице и питања. То ће дете умирити и олакшати му ситуацију. Исказивање емоција и разговор о томе како се осећа ће умањити јачину непријатних емоција а некад и омогућити да те емоције прођу.

Кад су млађа деца у питању, која још увек не разумеју своје емоције, можете наћи сликовнице или књиге о разводу и кроз друге ликове причати о емоцијама и ситуацијама које развод носи.

-        Пред дететом немојте говорити ружно о другом родитељу. Детету су потребна оба родитеља и оба родитеља живе у детету кроз све искуство, знање и емоције које је сваки родитељ пренео и дао детету. Када уништавате слику једног од родитеља као да уништавате део  детета. То је за дете веома токсично и болно. Неки родитељи желе да партнеру наштете тако што ће покварити слику партнера у очима детета, не схватајући да кроз то веома штете свом детету и наносе му много бола. То директно негативно утиче на дететово самопоуздање и емоционални развој. 

-        Нагласите детету да га волите. Да то што више не желите да живите једно са другим не утиче на то колико ви волите дете. Да то што сте одлучили да не будете више брачни партнери не утиче на то да сте ви и даље родитељи и да ћете то увек њему бити!

-        Задржати рутину детету и правила која су важила док сте живели заједно би било добро да остану на снази. Рутина и правила дају деци доживљај сигурности и осећај да иако се породица раздвојила да се неке ствари нису промениле.

Савјети

Уколико пролазите кроз тежак развод и сматрате да вам је потребна додатна подршка или вама или вашој дјеци, тада можете потражити помоћ психотерапеута.

-        Разговарајте са дјететом

-        Нагласите му да није криво за развод

-        Омогућите му да испољи емоције

-        Не свађајте се пред дјететом и не говорите ружне ствари о другом родитељу

-        Нагласите дјетету да га обоје волите

-        Одржите рутину и правила

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана