Роботизовани оклопњак “Т-15 барбарис” посједује изузетну моћ

Горан Ајдер
Роботизовани оклопњак “Т-15 барбарис” посједује изузетну моћ

Ново руско тешко борбено возило пјешадије под називом “Т-15 барбарис” руске ознаке (објект 149) назив је за потпуно ново БВП возило пјешадије руске војске које је 2016. године званично ушло у оперативну употребу руских копнено-оклопних јединица. Русија, као и друге земље суперсиле, константно ради на градњи новог оружја, снажнијег и бољег.

Управо такав је оклопњак “Т-15 барбарис”, који је током ригорозних тестирања показао да се на њега може озбиљно рачунати. Дуже година Русија је развијала и тестирала овај оклопњак све до његове градње. Највећи напредак код савременог наоружања је тај што се све више оружје, поред човјека који рукује њим, ослања на модерне компјутерске системе, тј. неку врсту роботизације. На први поглед ово возило, осим величине, не разликује се драстично визуелно од свог претходника. Поред величине, уочава се и екстремнији робуснији изглед, првенствено у виду заштите на возилу са бочних страна преко гусјеница. У прошлости овакво БВП возило било је неупоредиво различитије од данашњег, од основних ствари управљања возилом, руковањем оружјем на возилу, као и сличним компонентама, док је данас све то сасвим друга ствар.

Овакво модерно оружје данашњице све се више ослања на софистициране системе управљања возилом, оружјем, паметном муницијом и сличним компонентама. Такође, да би лоцирање и праћење мете било лакше, у току обављања задатка посада има на располагању модерне радаре, сензоре, термовизијске камере итд. У скоријој будућности са оваквом врстом технологије у возилу, поред људске посаде, планира се коришћење напредних система за управљање возилом из далека, даљински помоћу сателита, беспилотних летјелица и слично, па све до развијања неког вида вјештачке интелигенције, гдје би овакво оружје могло дјеловати аутономно-самостално.

Иако то дјелује као нешто у домену научне фантастике, добрим дијелом се то већ остварује и дешава, тј. успјешно и тестира од земаља суперсила. Међутим, такво ново поглавље у човјечанству још није добило одобрење у виду закона који би дозволило употребу овакве војне технологије. Ово говори много о каквом се моћном оружју ради. “Т-15 барбарис” је из серије новог руског оружја за будуће вријеме, заједно са најновијим руским супертенком “Т-14 армата” и новом хаубицом “С235 коалишен-СВ”.

Посада оклопњака “Т-15 барбарис” максимално је опремљена модерном технологијом и растерећена досадашњем компликованог руковања возилом и оружјем. У почетку развијања и градње оваква БВП возила нису била толико ефикасна и економски исплатива јер првенствено танка и слаба оплата окопа возила дозвољавала је непријатељу изразито велику могућност поготка, оштећења, као и уништења возила. Довољно је рећи ради неког поређења да је тадашњи совјетски БМП-2 тежио 14 тона, док садашњи руски “БВП Т-15 барбарис” тежи 50 тона. Руси су то најбоље увидјели у урбаном ратовању са већим губицима, као што су битке за Грозни, гдје су тадашњи БМП-2 најчешће био лака мета пјешадијског совјетског оружја у виду РПГ-7, као и у Авганистану. Такође, и лоша прецизност топа БМП-2 била је проблематична и требало ју је унаприједити. Управо због ових разлога направљено је потпуно ново возило “БВП Т-15 барбарис”, али са корјенитом промјеном прије свега у виду платформе, тј. заштите која је преузета од руског тенка.

Тенковска платформа омогућила је, као прво, сигурност возила, која је била кључна и најпотребнија како за посаду, тако и за “БВП Т-15 барбарис”. Ово возило има трочлану посаду: возач, нишанџија-оператер и командир, који су смјештени иза мотора, који се налази у предњем дјелу возила и то је урађено да би посада имала још бољу фронталну заштиту.

Десантна просторија са вратима од осам војника за интервенцију налази се у задњем дијелу возила, док се два отвора налазе на горњој платформи. Возило има пасивну оклопну заштиту од вишеслојног композита и панцирног челика, што износи око 1.200-1.400 мм. “Т-15 барбарис” има НБХ нуклеарно-биолошку-хемијску заштиту, а под на возилу је профилисан специјалним заштитним плочама у облику слова В, тако да је возило заштићено и од мина. “Т-15 барбарис” због савремених система има могућност дјеловати у свим временским условима и просторима.

 

Технички подаци

- посада: три + девет војника

- дужина 10,8 м

- ширина 3,5 м

- висина 3 м

- снага мотора 1.500 КС, што омогућава максималну брзину возила од 70 км/сат

- досег до 550 км

- систем наоружања уграђен је у куполу - универзални борбени модул “епоха”, аутоматски топ 2А42 калибра 30 мм и митраљез ПКГМ калибра 7,62 мм, са страна по 2x, укупно 4x корнет-Д противтенковске ракете и 10xАПС (активни систем заштите), који служи за ометање и уништавање долазећих пројектила према возилу

 

Горан Ајдер, војни аналитичар

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана