Ово је филм којег се Холивуд највише стиди VIDEO

express.hr
Ово је филм којег се Холивуд највише стиди VIDEO

Ријеч је о филму који је проглашен за филм с највише расистичког у холивудској историји.

Прије нешто више од стотину година, 3. марта 1915. године, у Њујорку је почело приказивање филма с највише расистичког у холивудској историји.


"Рођење једне нације" је тросатна драма која прати двије бијеле породице - једну на сјеверу и једну на југу Америке - у периоду који је претходио Америчком грађанском рату, током рата и у вријеме обнове.

Имао је премијеру у Лос Анђелесу 18. фебруара и био је први дугометражни филм који је приказан у Бијелој кући. Премијера у њујоршком позоришту Либерти је, међутим, била више од представе, с обзиром на то да су настојања режисера Дејвида Грифита да изазове велики публицитет наишла на снажне протесте Националног удружења за напредак обојених (NAACP).

Према ријечима америчког историчара Леона Литвека, филм приказује Афроамериканце као "нижу врсту", карактеристичну по "опакој бестијалности" и "примитивној сексуалности". Валтер Лонг (један од бјелаца који у филму глуме црнце) појављује се у улози Гуса, бившег радника на плантажи, који жуди за младом и невином бјелкињом Флором Камерон (Мае Марш).

Да не би била силована, она извршава самоубиство. И ту на сцену ступа Кју клукс клан, који долази да спасава бијеле Јужњакиње, конкретније јунакињу коју игра звијезда нијемог филма Лилијан Гиш.

Филм у први план истиче опасност од црначке власти. Афроамериканци су приказани као државни законодавци, судије, поротници, гласачи и наоружани војници који намећу равноправност. Приказује се како би изгледало да су законодавци Јужне Каролине тамнопути - ходају боси, пију виски и једу пилетину у парламенту док уводе закон који омогућава бракове између бјелаца и црнаца.

Холивуд је признао грешку 97 година касније

Изражавајући захвалност за награду Оскар, коју је прошле године добио за пјесму "Глори" из филма "Селма", Џон Леџенд је упозорио "да је закон о праву гласа, за који су се активисти за грађанска права борили 50 година, угрожен", али и да су у филму "Рођење нације" управо црнци приказани као они који угњетавају бјелце и тјерају их с улица градова.

Тек 97 година касније Холивуд је исправио погрешну Грифитову слику о великом републиканском аболиционисти Тедосу Стивенсу, који је послужио као инспирација за лик негативца Остина Стоунмана (игра га Ралф Луис). Томи Ли Џоунс је 2012. номинован за Оскара за улогу у филму "Линколн", у којем игра овог храброг конгресмена, који се борио за еманципацију и право гласа Афроамериканаца и живио с тамнопутом женом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана