Исак Њутн предвидео крај света? Ако је тако, није нам много остало

Агенције
Исак Њутн предвидео крај света? Ако је тако, није нам много остало

Исак Њутн био је легендарни научник, најпознатији по утврђивању закона гравитације. У слободно вријеме бавио се експериментима, а у својој новој књизи “Isaac Newton: The Asshole Who Reinvented The Universe”, аутор Флоријан Фрајстетер научника приказује као безобзирног генија који је био посвећен и алхемији.

 “Алхемија за Њутна није била само хоби”, пише он у тексту у “Њујорк посту” (The New York Post) наводећи да је то био његов начин за разумевање свемира.


“Био је увјерен да је прави бог присутан свуда, не само у спиритуалној форми, већ и у супстанци. Због тога је вјеровао да постоји нека врста божје честице, неки темељни део материје који би омогућио трансформацију из свега у све. Истраживање алхемије за њега је било једнако важно и озбиљно као и наука”, пише Фрајстетер.

Њутн је користио и псеудоним Јеховах Санцтус Унус, а усудио се и да предвиди кад би могао да буде крај свијета. Своје истраживање додуше базирао је на опсежним студијама библијских текстова, из којих је закључио да ће се свет “ресетовати” 2060. године, кад “Краљевство небеско” превлада на Земљи.

“Њутн је провео много времена проучавајући религиозне текстове и покушавао је да направи хронологију догађаја из прошлости како би све те приче сложио”, каже Фрајстетер наводећи да је за научника 2060. година била нови почетак, можда у пратњи рата и катастрофе, али као ултимативни старт нове “божанске ере”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана