Спектакуларна чуда Медитерана само за праве љубитеље природе

B92
Спектакуларна чуда Медитерана само за праве љубитеље природе

Осим морских и историјских градова, Медитеран нуди спектакуларна чуда природе, укључујући националне паркове који су јако близу популарних лука. Погледајте који су то бисери Медитерана које би туристи обавезно требало да посјете.

Пећина Постојна, Словенија

Толико велика да вам је потребан возић који ће вас возити кроз њене коморе, Постојна је формирана прије два милиона година. Њен опсег сала је толико велики да се у њој одржавају концерти заједно са растућим сталагмитима који су прекрасни. Послије вожње од 40 километара од луке Копра, можете искусити деведесетоминутни обилазак који укључује вожњу мини-возићем и више од километра лагане шетње.

Мртво море, Израел

Преслана вода је стационирана на најнижној тачки на планети, чак 430 метара испод нивоа мора. Толико је слано да нема шансе да потонете, а вода пуна минерала идеална је за третман коже док одмарате уз читање књиге. Од луке Ашдод очекује вас двосатна вожња преко пустиње до Мртвог мора, а цијелодневни излет и посјета Масади, античком брду гдје се налази тврђава краља Херода.

Вулкан Етна, Италија

Висок је 3.353 метра и широк преко 25 километара, није само један од највећих већ један и од и најактивнијх вулкана на Земљи. Можете стићи скоро до самог врха Етне, а можете га истражити аутомобилом, специјалним аутобусима и сафари џиповима, па чак и винтиж возом. Краћи пут обухвата вожњу кривудавим путевима лаве, а популарна лука Месина је најпопуларније мјесто одакле се креће у поход на Етну.

Национални парк Крка, Хрватска

Ријекла Крка направила је природно умјетничко дјело од бајковитих водопада и каскада. Водопад Слап је сачињен од 12 водопада високих по 21 метар. Скардински Бук је серија од 17 степенастих вопада у којима се можете купати и уживати у јединственим базенима које је природа направила. Крка је близу Шибеника, али до Националног парка можете стићи и из луке Задар.

Каминито дел Реј, Шпанија

Зову га и најопаснијом путањом на свијету кроз клисуру Ел Цхорро, сјеверно од Малаге. Шетња се одвија на висини од 305 метара уз стијене по стазама које су 2015. године обновљене и траје три сата. Шетња је само за оне који немају проблем са висином.

Национални парк Ловћен, Црна Гора

Срећни посјетиоци Котора не само што ће моћи да уживају у једном од најљепших свјетских видиковаца већ и да посјете два велика национална парка – Скадар који је друго европско највеће језеро, али и Национални парк Ловћен, стеновиту љепоту с које се протеже магичан поглед на земљу испод.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана